Alman araştırmacılar küçük bir uçağın pilot müdahalesi olmadan kendi başına inmesini sağlayan bir otomatik iniş sistemi geliştirdi. Bu sayede uçaklar pistte ek bir teknolojinin olmasına ihtiyaç duymadan iniş gerçekleştirebilecekler. Oluşturulan bu otonom sistem uçak yolculuğunun gelecekte hangi seviyeye ulaşabileceği hakkında fikir veriyor.
İlginizi Çekebilir

Modern uçaklar gelişmiş otomatik pilot sistemlerine sahip olsalar da henüz kendi başlarına iniş yapamıyorlar. Ticari uçuşlar için kullanılan büyük uçaklar, gerçek tam otonom iniş sistemine sahip değiller. Bu uçaklar pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan Aletli İniş Sistemi'nden (ILS) destek alıyorlar.
Genelde büyük havaalanlarında bulunan ILS, sisli ve karlı havalar gibi görüş mesafesinin çok düşük olduğu zamanlarda pilotların iniş yapmasını kolaylaştırıyor. Radyo sinyalleri ile uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bu sistemin son derece faydalı olduğu bir gerçek ancak yine de iniş için son dokunuşu pilotların yapması gerekiyor.
Başarılı bir iniş gerçekleştirdi
Münih Teknik Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, küçük uçakların yer sistemine ihtiyaç duymadan inmesini sağlayan bir sistem geliştirdi. Teknolojinin temelinde ise bilgisayar görüşü işlemcisi ile birlikte uçağın burnuna yerleştirilmiş görünür ışık ve kızılötesi kameralar var. Pisti tanımak ve karakterize etmek için eğitilmiş olan bilgisayar bu donanım sayesinde kendi başına kusursuz bir iniş gerçekleştirmeyi başardı.
Bu sistem genellikle ILS'nin bulunmadığı havaalanlarına inen küçük uçaklar için çok faydalı olacak. Kötü hava şartlarında bile güvenli bir şekilde inmelerini sağlayacak. Hala deneysel aşamada olan bu teknoloji havacılık otoriteleri tarafından onaylanmasına rağmen geniş çapta kullanılabilecek seviyeye ulaşmış değil.
https://www.tum.de/nc/en/about-tum/news/press-releases/details/35556/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


baş pilot yardımcı pilot ve 3. eleman !
15 bin dolar
10 bin dolar
5 bin dolar şeklinde maliyeti varsa bu işin,
haliyle 500 $ lık bileti 150 $ a almak isteyen yolcu müşteriler
bu sistemin güvenilirliğinin artığını görünce veya
eğer bu sistem arıza yaparsa aileme para ödenecek şeklinde hareket eden
alt gelir grubunun anaç ruhlu ana bobaları bu sistemle uçan ilk yolcular olabilir.
dahası tesla bile kendi başına gidiyorken !
hava olayı daha teknik ve hassas donanımlı ekipmanlarla bu işin daha sağlıklı olmasına el verecek gibi ! pilot sağ kanatı tekerleğini göremiyorsa sensöre güvenerek iş yapıyorsa zaten bu sistemde sensörlere göre iniş yapıyor.
özetle insan faktörünün yetersiz kaldığı noktada makinenin indirmesiyle
insanın farazi davranış modeli hep aynı ! zaten iniş esnasında ortaya çıkan sorunlar genelde hep aynı olasılıklardan !!!
özetle insan faktörü en azında son dk pas geçme tercihini anlık bir kararla karar verme yetkisine sahip !
Category 4 yapmış adamlar desenize
Bi de o kadar autopilot geliştiren Airbus Boeing sanki böyle bir sistemi geliştirmeyi bilmiyor.
Eğer bir sorun olursa uzaktan kontrol sistemleri eklerler ve onlarla müdahale ederler, verimsiz her şey yok olmaya mahkum.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5940 kez okundu.
16 kişi, toplam 18 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
otonom, uçak ve