Anlık Bildirim

Instagram'daki reklamları nedeniyle Duygu Özaslan'a para cezası

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, Instagram'daki paylaşımlarında örtülü reklam yaptığı gerekçesiyle Duygu Özaslan'a 114 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Instagram'daki reklamları nedeniyle Duygu Özaslan'a para cezası Tam Boyutta Gör

Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu, Mayıs 2021’de yayımladığı düzenleme ile sosyal medyadaki tüm reklam iş birliklerinde reklam olduğunun belirtilmesini zorunlu kılmıştı. Instagram, Twitter, Facebook paylaşımlarında #işbirliği #ortaklık gibi etiketlerin belirgin şekilde kullanılması zorunlu oldu. Reklam paylaşımlarında bu etiketi olması gerektiği gibi kullanmayan Duygu Özaslan’a 114 bin 326 TL idari para cezası kesilmesine karar verildi. Duygu Özaslan, bu karara itiraz ederek konuyu idari mahkemeye taşıyabilir. Kararın tebliğinden itibaren 30 gün içinde itiraz etmezse para cezası uygulanacak.

Reklam Kurulu tarafından yapılan incelemelerde Duygu Özaslan’ın Instagram hesabındaki Trendyol reklam paylaşımlarında #işbirliği #ortaklık gibi etiketleri bazen hiç kullanmadığı, kullandığı zamanlarda da görünür şekilde kullanmadığı gerekçesiyle “örtülü reklam” yapıldığı değerlendirmesinde bulundu.

Instagram'daki reklamları nedeniyle Duygu Özaslan'a para cezası Tam Boyutta Gör

Reklam Kurulu kararında Duygu Özaslan’ın paylaşımlarında şu ifadeleri kullanarak Trendyol’a yönlendirme yaptığı, iş birliği etiketlerini belirgin şekilde kullanmayarak örtülü reklam yaptığı belirtildi:

  • Benimkiler kısa linkte en üstte, 4-5 yıldır giyiyorum resmen terlik gibi en çok giydiğim şey olabilir. Şimdi minilerden de almak istiyorum.
  • Milladaki en iyi jeanleri bulma başkanınız geldi. Müthiş kalıp, boy renk.
  • Ggeçen kış ne kadar giydiğimi hatırlarsınız. Dünyanın en rahat, en pofidik ve aynı zamanda ilginç biçimde şık duran şişme montu olduğunu düşünüyorum. Şu an stoğu var hatta indirimdeyken linki koyuyorum.
  • Son zamanlarda aldıklarım ve beğendiklerimden oluşan bir link hazırladım size. Aralarda bendeki parçaları bulun.
  • İndirim bitmeden süper bi her şeye uyacak basic parçalar linki hazırladım size. Body de var tayt da iç çamaşırı da.
  • Aylardır beklediğiniz bu maşanın stoğu sonunda yenilenmiş bildirim gelir gelmez paylaşıyorum.
  • Göstereyim şu an gözeneklerimin içinden neler çıkıyor. Yüzümde bu her zamanki glam glow'u kullandım gerçekten müthiş biçimde bütün gözeneklerin içinde yağı kiri söküyor. Saçımda da body shop'un hindistan cevizli saç yağı var... linkimiz burada ama devamı gelecek bir şeyler daha süreyim yüzüme durun…
  • Multivitaminimden, bitkisel protein tozuma, cildim için kullandığım kolajen tozuma, saç/tırnak uzatan vitaminime kadar en en en memnun kaldığım gözüm kapalı önerdiğim ürünler.

Kurulun değerlendirmesi şöyle oldu:

"Yapılan incelemeler sonucunda, söz konusu tanıtımlarda paylaşımların çoğunluğunda "ortaklık" şeklinde bir açıklamaya yer verilmekle birlikte bu açıklama metninin kolaylıkla okunabilir büyüklükte olmadığı, paylaşımın yer aldığı mecranın ara yüz ve teknik özellikleri de dikkate alındığında tüketiciler tarafından ilk bakışta fark edilebilecek biçimde sunulmadığı, bazı paylaşımlarda ise herhangi bir reklam ibaresine yer verilmediği bu suretle şahsın takipçilerini muhtelif markalara yönlendirme yapmak suretiyle markaların ve ürünlerin örtülü reklamının yapıldığı değerlendirildi.

Dolayısıyla inceleme konusu tanıtımların;

- Ticari reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 6/1, 6/3, 6/4, 7/1, 7/2,  22/1, 22/2, 23/1-a, 23/1-b, 23/1-c ve 32 nci maddeleri,

- 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 61 inci maddesi

hükümlerine aykırı olduğuna,

Buna göre, Duygu ÖZASLAN isimli şahıs hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63 üncü ve 77/12 nci maddeleri uyarınca 114.326-TL (Yüzondörtbinüçyüzyirmialtı Türk Lirası) idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verilmiştir."

Duygu Özaslan'dan açıklama:

Instagram'daki reklamları nedeniyle Duygu Özaslan'a para cezası Tam Boyutta Gör

Reklamlarda bunlara dikkat edilmesi gerekiyor

5 Mayıs 2021 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından “Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz” başlıklı bir düzenleme yayımlandı. Bu düzenlemeye göre sosyal medyadaki tüketiciyi yanıltan reklamların önüne geçilmesi hedeflendi. İş birliği olan tüm içeriklerde iş birliği ibarelerinin kullanılması zorunlu oldu. Deneyimlemediği bir ürünü deneyimlemiş algısı yapan veya ürünü onaylayan ifadelerin kullanılması yasaklandı. Kendisine hediye edilmiş ürünü satın almış izlenimi oluşturan paylaşımlara engel getirildi. Sahte kullanıcılarla yorum ve etkileşim yapılması yasaklandı.

Bu düzenlemeye uymadığını düşündüğünüz paylaşımları e-Devlet üzerinden şikayet edebilirsiniz. E-Devlet'te arama bölümüne "Reklam ve Haksız Ticari Uygulama Şikayeti" yazarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

Instagram Hikayeleri, Instagram gönderisi, Facebook gönderisi, Twitter gönderisi gibi paylaşımlarda reklamveren marka adıyla birlikte şu etiketlerden en az birine yer vermek şart:

  • #Reklam
  • #Reklam/Tanıtım
  • #Sponsor
  • #İşbirliği
  • #Ortaklık
  • “@[Reklam veren] ile işbirliği”
  • “@[Reklam veren] tarafından sağlandı.”
  • “@[Reklam veren] tarafından hediye olarak alındı.”

YouTube, Instagram IG TV gibi video paylaşım platformlarında video içerisinde, başlıkta veya açıklama kısmının başında şu etiketlerden en az birinin kullanılması gerekiyor:

  •  “Bu video [reklam veren] reklamlarını içermektedir.”
  • “Bu video, [reklam veren] ile ücretli işbirliğini içermektedir.”
  • “[Reklam veren]’in destekleri ile.”
  • “Bu ürünleri [reklam verenden] hediye olarak aldım.”
  • “Ürünleri bana gönderdiği için [reklam verene] teşekkürler.”

Podcast yayınlarındaki iş birliklerinde kullanılması gereken etiketler şunlar:

  • “Bu podcast, [reklam veren] hakkında reklam içerir.”
  • “Bu podcast, [reklam veren] ile ücretli bir işbirliğinden oluşmaktadır.”
  • “[Reklam veren]’in destekleri ile.”
  • “Ürünleri (podcastimde bahsettiğim) [reklam verenden] hediye olarak aldım.”
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
16483 kez okundu.
34 kişi, toplam 38 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
instagram, Teknoloji Haberleri ve Internet
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim