Anlık Bildirim

Sunucu tarafında işler kötüye gidiyor

Küresel çip krizi sunucu tarafında oyuncuları sıkıştırmaya başladı. Intel Sapphire Rapids işlemciler gecikirken AMD EPYC işlemcilerde de fiyat artışları başlamış durumda.

Intel Sapphire Rapids Tam Boyutta Gör

Yonga tasarımcılarının en önemli savaş alanı olan sunucu sektöründe küresel çip krizinin etkileri yoğun bir şekilde hissediliyor. Merakla beklenen Intel’in yeni Sapphire Rapids işlemcileri gecikirken AMD de fiyat artışına gidiyor. 

Sunucu dünyasına kötü haber

Sunucu pazarında son dönemde adeta parlayan yıldız olan AMD birbiri ardına yeni ihaleleri kaparken yonga krizinden de kurtulmanın yollarını arıyor. TSMC ile yeni bant anlaşmaları için görüşmeler devam ederken hali hazırda sıkıntılar da başlamış durumda. 

Özellikle yonga paketleme tarafından yaşanan kriz, AMD EPYC işlemcilerinin üretimini de zora soktu. Kaynaklar firmaya bağlı olarak yüzde 10-30 arasında değişen fiyat artışlarından bahsediyor. Büyük bulut müşterilerinin düşük, küçük çaplı müşterilerin ise büyük artışlara maruz kaldığı ifade ediliyor. 

Intel’in Sapphire Rapids yongaları çoklu kart tasarımı üzerinde şekilleniyor ve EMIB iç bağlantı teknolojisi ile çok hızlı veri aktarımları sunuyor. 56 çekirdeğe kadar ölçeklendirilebilecek işlemciler 64GB HBM2 bellek ile 1TB/s bant genişliğine ulaşacak. 

Intel’in Sapphire Rapids tabanlı 7nm Xeon işlemcilerini yaz aylarına doğru piyasaya sürmesi bekleniyordu. Intel üretim tarafında da iddialı olmasına rağmen döküm için gerekli bileşenlerin de stok sıkıntısına girmesi en büyük engel durumunda. Bu bakımdan hacimli üretim sonbahara kaldı. 

Intel arada boşluk olmaması adına Ice Lake tabanlı Xeon işlemcilerin üretimini arttırma kararı aldı. Yaklaşık yüzde 50 civarında artacak üretimin yanı sıra fiyat sabit kalacak. Bu iki hamle ile AMD’nin yükselişine karşı bir tedbir almış olacak. Yine de Pat Gelsinger yeni tasarımlar gelene kadar AMD’nin yükselişine karşı kesin bir kazanım beklemediklerini dile getiriyor. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim