Intel’in sunucu tarafında üçüncü nesil AMD EPYC işlemcileri gölgede bırakacak yeni Sapphire Rapids tabanlı Xeon işlemcilerinin bu yıl bitmeden piyasada olması bekleniyordu ancak gecikmeler yaşanıyor.
Intel Sapphire Rapids neler sunacak?
Intel Sapphire Rapids tabanlı dördüncü nesil Xeon işlemciler; 56 çekirdeğe kadar ölçeklendirebilme, DDR5 bellek desteği, 4800MHz bellek frekansı, 64GB’a kadar HBM2e bellek, hızlı iç bağlantı teknolojisi CLX 1.1 desteği gibi avantajlar sunmaktaydı.
AMD’nin Ice Lake mimarisi daha üretime girmeden Zen 3 tabanlı EPYC sunucu işlemcilerini piyasaya sürmesi pazarda dengeleri değiştirmişti. Sapphire Rapids ile birlikte Intel’in bu dengeyi yeniden kendi tarafına döndürmesi bekleniyordu.
Ne var ki 2022 ikinci yarısında kullanıma sunulacak olan dördüncü nesil Xeon işlemciler AMD’ye alan açılmasına sebep oldu zira 3D V-Cache istif bellek teknolojisi ile Zen 3+ çekirdekleri önemli bir avantajı da beraberinde getiriyor. Böylece DDR5 veya HBM2e ile Intel’in kazanabileceği avantajları da elinden alıyor. İşin kötü tarafı AMD Zen 4 çekirdekleri de 2022 sonlarında piyasada olacak. 128 çekirdek ve 12 kanal DDR5 bellek ile Intel’in arayı kapatması zor görünüyor.
Kaynaklar dördüncü nesil EPYC işlemci ailesi ile AMD’nin sunucularda daha iyi bir konuma yükseleceğini düşünüyor. Intel Sapphire Rapids elbette firmanın hâkim konumu sayesinde yaygın bir alan bulacaktır ancak 2023 sonlarına kadar zorlu bir süreç Intel’i bekliyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


hocam 4x daha iyi direk hs attirir
Über
Evet ama 6x scop daha iyi gider buna daha uzaktaki hedefler için. Gerektiğinde 3x'e de çekebilirsin falan :D
Muskun alev tabancası vs bu
İstilacı güvercinlere karşı iyi olur. 5 10 dk da bir sopayı alıp kovalamak yordu artık.
Yakında su atan F18 falanda yaparlar :)
Hazneye kezzaplı su doldurup nişan almak yapmayın böyle şeyler yahu...
Xiaomi kendini çok geliştirdi artık her alanda kaliteli işler yapıyorlar.
fışkırttığı su mermi gibi isabetli gitmeyeceği için gereksiz diye düşünmüş olabilirler.
Lazer nişangah da eklenseymiş tadından yenmezmiş.