Core i9 serisi işlemcilerini geçtiğimiz ay duyuran Intel, 10 çekirdek üstü modelleri için kimi detayları açıklamamış ve bu modelleri piyasaya sürmemişti. Kullanıcılarla buluşan güçlü Intel modeli olarak gördüğümüz Core i9-7900X'in üzerine yeni işlemciler gelmeye başlıyor.
12 çekirdekli olan Core i9-7920X'in bazı detayları, resmi dökümanlarla birlikte ortaya çıktı. Intel'in fiyat listesinden alınan bilgilere göre 1189$ fiyatla gelecek işlemci, düşük saat hızıyla hayalkırıklığı yarattı. 14nm üretim geometrisiyle geliştirilen işlemcinin baz frekansı 2.9GHz.
İlginizi Çekebilir

Turbo Boost 2.0 ve 3.0 frekanslarını henüz bilmediğimiz işlemci, 16.5MB büyüklüğünde Seviye 3 (L3) bellekle donatılmış. 10 çekirdekli Core i9-7900X ile kıyasladığımızda, %20 daha fazla çekirdek ile 400MHz frekans kaybı yaşayan işlemci, AMD'nin 12 çekirdekli modeline kıyasla baz frekans olarak 600MHz daha yavaş görünüyor.
Intel'in döngü başına komut başarımı tek çekirdek için AMD'den daha yüksek olmakla birlikte aradaki 600MHz'lik frekans kaybı agresif Turbo Boost haritasıyla yükseltimezse, AMD lehine işleyebilir. Çünkü 12 çekirdekli Threadripper 1920X, frekans farkına ek olarak yaklaşık 400 dolarlık fiyat avantajını da beraberinde getirecek.
Intel tarafında şu ana kadar yaşanan gelişmeler, AMD'nin Threadripper hamlesine karşı hazırlıksız yakalandıklarını gösteriyor. Önümüzdeki günlerde raflara girmesi beklenen Core i9-7920X'e karşılık, AMD'nin Threadripper işlemcileri de Ağustos ayında çıkmış olacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


" Ancak saat hızları o tablodaki gibi olursa ilginç olur. Çok düşük geldi bana. Acaba TDP sorunu mu yaşıyorlar diye düşündürttü açıkçası."----" Şimdi x serisinde 140w tdp yaparsınız da, ana akım işlemcilerde 95w ötesi biraz fazla görünür. O açıdan 95W'ı 6 çekirdekle yakalayabilmek için mi saat hızlarını bu kadar kıstılar dedim . Intel verdiği TDP değerini çekirdekler baz hızda çalışırken ölçüyor. Yani işlemcileri 95W TDP verecek saat hızlarına çekmiş olabilirler kağıt üzerinde 95W TDPmiz var demek için. Yoksa turbo boost ile overclockla falan tdp yine uçabilir. Mesela işlemcinin 200-300 watt çekip 200W ötesi ısı(tdp) üretmesine katlanabiliyorsanız elbette 4.8 Ghz falan da olur muhtemelen."
Görünen o ki intel tek çekirdeklerin yüksek TDP değerleri yüzünden çekirdek sayısı arttıkça işlemci ısısını kontrol etmekte zorlanıyor. Belkide bu yüzden kağıt üzerinde kabul edilebilir TDP değeri gösterebilmek için baz hızlarında ölçtüğü TDP için saat hızlarını düşürüyor. Kullanıcının günlük hayatta karşılaşacağı TDP turbo boost ve overclock ile ciddi değerlere ulaşabilir. Fan sesine, ileri seviye soğutma sistemlerine hazır olmalı intel alıcıları. Özellikle 6 ve üstü çekirdeklerde.