Akıllı ev aletleri, akıllı arabalar ve akıllı cihazların internet üzerinden iletişime geçebildikleri IoT teknolojisi, devlet için yeni bir kazanç olacak. Zira bu cihazların pek çoğunda kullanılan e-SIM teknolojisi için IMEI kaydının yapılması zorunlu hale geliyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), IMEI kaydıyla ilgili yönetmelikte düzenleme yapacak ve e-SIM üzerinden haberleşme sağlayan tüm cihazlar için IMEI kaydını zorunlu hale getirecek.
İlginizi Çekebilir
Ayrıca Bkz. "Yargıda dijital duruşma sistemi test ediliyor"
Gelecekte neredeyse tüm akıllı cihazlar için IMEI kaydı gerekecek
e-SIM teknolojisi, cihazlara fiziksel SIM kartı takmadan mobil şebekeye bağlanmasını sağlıyor. Bu sayede cihazlar mobil internete bağlanıyor ve Wi-Fi bağlantısına ihtiyaç duymuyır. IoT teknolojisi, akıllı ev ürünleri veya akıllı asistan özelliğine sahip çoğu yeni cihazda e-SIM özelliğine yer verilecek. Günümüzde yeni akıllı telefonlarda, otomobillerde ve bazı akıllı beyaz eşyalarda bu teknolojiye yer veriliyor.
Günümüzde e-SIM'li cihaz sayısı az fakat hayatımızdaki neredeyse tüm ürünler akıllı fonksiyonlara kavuşacak. Bu cihazlarda e-SIM teknolojisinin kullanılmasılya birlikte örneğin akıllı elektirkli süpürge, klima, ayakkabı, çanta, valiz, kamera, diş fırçası, hoparlör, anahtar ve mobil şebeke üzerinden internete bağlanacak tüm akıllı cihazlar için IMEI kaydı gerçekleştirememiz gerekecek.
IMEI kayıt harcı: 1838,70 TL
Türkiye’de e-SIM için henüz altyapı hazırlanmadı. Fiziksel SIM girişi bulunmayan akılı eşyalar ve akıllı araçlar ülkemizde yalnızca Wi-Fi üzerinden internete bağlanabiliyor. e-SIM’in kullanılmaya başlanması ile birlikte bu cihazlar için üreticiden IMEI kaydı ücreti alınacak. Yurt dışından e-SIM’li bir cihaz getiren kullanıcının IMEI’sinii kaydetmesi gerekecek. Günümüzde fiziksel SIM'li cihazlar için 1838,70 TL IMEI kayıt ücretinin ödenmesi gerekiyor. Benzer ücretin e-SIM'li cihazlar için de zorunlu olmacağını tahmin ediyoruz. E-SIM'li cihazların IMEI kaydının yapılmaması özelliğinde mobil bağlantı özelliği kapatılacak.
https://www.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/711547.aspx Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Bu işin tarım tarafı var, arıcılık tarafı var, sanayi tarafı var, sağlık tarafı var, trafik sinyalizasyon tarafı var v.s.. Milyarlarca cihazdan ve gelişmekten bahsediyoruz. e-sim bu işi zorlaştırsın ya da birilerinin cebine giren vergi olsun diye değil aksine daha da ucuzlasın, daha da dijitalleşip kolaylaşsın diye var. Tarlanın ortasında domates fidesinin durumunu takip eden cihaza wifi olsun da diyemez kimse, ne enerji yeter ona ne çekim meseafesi. Yetse bile verimsiz birşey bu tarz bir sistem için WiFi kullanmak.
Ve tekrar ediyorum bu fiyat telefon kayıt fiyatı, yazar asılsız olarak belirtmiştir orada sırf dikkat çekmek için. Kaynak gösterdiği haberde öyle bir bilgi yok.
Ben şahsen bir dangalak çamaşır makinesinin gsm'den internete açılmasını gereksiz, saçma ve aptalca buluyorum.
Devlet istediği yerden çalsın. Yaptığı tek şey halkın ahlakını bozmak olur. O çaktıkça ben de nasıl kaçınırım diye düşünüyorum. Başkası da nasıl kaçırırım diye düşünür. Anca bizi daha şerefsiz yapmaya yarar.
Sim girişli tüm cihazlarda zaten imei kayıt mecburiyeti vardı.
Bu düzenleme, artık fiziksel sim kullanmayan e-sim cihazlar için.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
11790 kez okundu.
88 kişi, toplam 93 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
iot, e-sim ve