Anlık Bildirim

10nm sürecinde sorunlar var

Yonga dünyasının gözü gelecek yıl itibariyle başlayacak 10nm fabrikasyon süreci üzerindeyken, bazı beklenmedik gelişmeler de yok değil. Üretimin başlangıcı gecikebilir.

Gelecek yıl yonga üretimi konusunda önemli bir döneme giriyoruz. Tasarımcılar ve dökümcülerin uzun süredir çalışmalarını yaptığı 10nm üretim süreci gelecek yıl itibariyle sahneye çıkacak. Üretim süreçlerinin gelişmesi açısından önem taşıyan bu kritik konumda bazı sıkıntılar rapor ediliyor.

Sorunlar Var

Yongaların çok düşük enerji tüketiminde önemli performans artışları yakalamasına imkan tanıyacak olan 10nm sürecine hali hazırda Samsung ve TSMC geçiş yapacaklarını duyurmuştu. Bununla birlikte iki firma da bazı sorunlar yaşıyor.

Sektörden gelen bilgilere göre Samsung ve TSMC, 10nm sürecine geçişte istenen üretim verimliliğini halen yakalayamadı. Hacimli üretimde gecikmelere sebep olan verimlilik problemi, gelecek yılın amiral gemilerini de doğrudan etkileyecek.

Aslında daha önce Samsung’un verimlilik konusunda sıkıntılar yaşadığı ve Qualcomm’un da Snapdragon 835 için TSMC ile dirsek temasına geçtiği iddia edilmişti. Ne var ki Qualcomm sürpriz bir şekilde eski ortağından vazgeçmedi ve Samsung ile yoluna devam edeceğini açıkladı.

Qualcomm’un rotayı TSMC’ye çevirmemesinin en önemli nedeninin yine verimlilik problemleri olduğu ifade ediliyor. TSMC de verimlilik problemi yaşıyor ancak Samsung’dan biraz daha iyi konumda.

Etkisi Büyük Olabilir

Geçiş sıkıntıları elbette Android tarafını daha çok etkileyecek. Genelde yılın ilk yarısında Samsung, Xiaomi, LG, Vivo, Sony gibi önemli oyuncular yeni amiral gemi modellerini piyasaya sürüyor. Hepsinin de beklentisi gelecek yıl başlarında Snapdragon 835 yonga setinin hazır olmasıydı.

Apple ise iPhone 2017 serisi için çalışmalarını sürdürüyor. Sonbahar dönemine denk geldiği için başlangıçta ortaya çıkan sorunlar Apple’ı pek etkilemiyor ve hatta daha iyi revizyonları kullanma imkanı oluyor. Bununla birlikte 10.5 inçlik iPad Pro modelinde kullanılacak Apple A10X yonga setinin 10nm süreci ile üretileceği iddia ediliyor. Bahar ayında piyasaya çıkması beklenen yeni iPad Pro bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Apple’ın satışa sürme konusunda biraz gecikeceğini ön görebiliriz.

Üretim süreçlerinde ilerleme elbette kolay şeyler değil ve milyarlarca dolar yatırım ile uzun emekler gerektiriyor. Hassas süreçlerin zaman zaman firmaları zorlaması ve hesapta olmayan hataların ortaya çıkması bu tür gecikmelere sebep olabiliyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7909 kez okundu.
10 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, tsmc ve
2 etiket daha 10nm Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim