Anlık Bildirim

AMD vites yükseltiyor: Zen 2 işlemciler 2018'de, üstelik 7nm!

5 yıla yakın süren çok yoğun bir çalışmanın sonucunda sıfırdan geliştirilen Zen mimarisi ile rüzgarı arkasına alan AMD durmak bilmiyor. 2018'de çıkacak Zen 2 mimarisi, 7nm ile üretilecek!
Ryzen işlemci ailesiyle küllerinden doğan AMD durmak bilmiyor. Ryzen 7 serisiyle yüksek performans segmentinde rekabete yeniden dahil olan AMD, Ryzen 5 ailesiyle ise Intel'in Core i5 modellerine çok güçlü bir şekilde yanıt vermişti. Yılın ikinci yarısında çıkacak Ryzen 3 serisi işlemcilerle Zen mimarisini daha kolay erişilebilen fiyat/performans dengesi yüksek modellere getirecek olan AMD, üstüne bir de Threadripper kod adlı Ryzen 9 modellerini sunacak. Haziran ayında tanıtılacak bu işlemci ailesi, 16 çekirdek ve 32 izlek desteği ile dünyanın en güçlü masaüstü bilgisayarlarına güç verecek ve Intel'in i9 modelleriyle yarışacak.
Yukarıda bahsettiğim modeller, hali hazırda üretimi yapılan Ryzen işlemcileri. AMD'nin ileri tasarım ekibi, hali hazırda geleceğin modelleri üzerinde çalışmaya devam ediyor. Finansal Analsit Günü 2017'de güncel yol haritasını da paylaşan AMD, gelecek sene Zen 2 mimarisini, takip eden yıl ise Zen 3 mimarisini sunacağını söylüyor. Daha da önemli olansa 2018'de çıkacak olan Zen 2 tabanlı işlemcilerin 7nm üretim geometrisiyle üretilecek olması. Bu sayede performans seviyesinde ciddi artış, daha düşük enerji tüketimiyle sağlanabilecek. Hatta öyle ki AMD bu sayede uzun bir aradan sonra belki de ilk defa üretim geometrisinde Intel'i geçmiş olacak. Benim kişisel duyumlarıma göre mevcut olgunluk düzeyinde Zen 2 mimarisi, şu an ki Zen mimarisine göre aynı saat hızında %15'e yakın performans kazanımı getirecek. AMD daha önce Zen mimarisi için nerelerden daha fazla performans çıkarabileceklerini tespit ettik demişti.
Bu arada mevcut Ryzen işlemcilere güç veren Zen mimarisi için 14nm+ ibaresi de geçiyor. Yani yılın ikinci yarısında çıkacak Zen tabanlı masaüstü ve mobil işlemcilerde olgunlaşmış, toleransı daha yüksek, verimliliği daha gelişmiş 14nm geometrisini görebiliriz. 2018'de Zen 2 ile başlayacak 7nm süreci ise 2019'daki Zen 3 mimarisinde 7nm+ olarak devam edecek. Hem Samsung teknolojilerinden istifade eden GlobalFoundries, hem de TSMC ile yakın temasını sürdüren AMD, yeni geometri ile daha yüksek frekanslara çıkmayı da hedefliyor. Tüm tasarım sürecini yeni bir anlayışla sürdüren AMD, Moore Kanunu'nun yavaşlamaya başladığını, endüstrinin yeni kazanımlar için tüm süreci yeni bir modelle el alması gerektiğini söylüyor. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12338 kez okundu.
46 kişi, toplam 51 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, zen ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim