Türkiye, Akdeniz’de ve Karadeniz’de petrol ve doğal gaz arama çalışmaları için 5 adet gemi satın alarak kendi filosunu oluşturdu. Türkiye’nin satın aldığı ilk sondaj gemisi olan Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğal gaz keşfetti. Bu yazımızda Fatih Sondaj Gemisi’nin özelliklerini ele alıyoruz.
Fatih Sondaj Gemisi, 2017’de Norveçli bir şirketten satın alınmıştı. Daha önceki ismi Deepsea Metro II olan gemi, 2011’de Hyundai Heavy Industries isimli Güney Koreli şirket tarafından inşa edildi.
Fatih gemisi, 6. nesil üst düzey teknolojiye sahip ve aktif konumlandırma sistemi sayesinde 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalarak operasyonlarını sürdürebiliyor. 12 bin 300 metre derinlikte sondaj yapabilme becerisine sahip.
Çevreci operasyon yapabilen Fatih Sondaj Gemisi; çift kuleli tasarımı sayesinde eş zamanlı 2 sondaj operasyonunu daha hızlı ve ekonomik sürdürebiliyor. 4 adet lojistik vinç ve 6 adet operasyon vinci bulunuyor. Gemi, deniz tabanını gözetleyebilen uzaktan kumanda edilebilir iki su altı robotik denizaltı aracını bünyesinde bulunduruyor. 2 helikopter ve 3 destek gemisine sahip olan Gemi, 6 metrelik dalgada dahi bulunduğu konumdan en fazla 50 cm sapıyor. Fatih Sondaj Gemisi, 210 kişilik personel kapasitesine sahip.
Gemi, geliştirme sürecinde edindiği teknolojiler ile sınıfındaki 16 gemi arasından sıyrılarak kendi sınıfında dünyanın ilk 5 gemisi arasına girdi. (2017 yılı verilerine göre)
Türkiye’nin filosunda petrol ve doğal gaz arama çalışmaları için Fatih Sondaj Gemisi, Kanuni Sondaj Gemisi, Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi ve Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi bulunuyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.
Vay bee, bu cihaz xiaomi çıktı ben de diyordum kim üretmiş..
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
Über
Evet ama 6x scop daha iyi gider buna daha uzaktaki hedefler için. Gerektiğinde 3x'e de çekebilirsin falan :D
Muskun alev tabancası vs bu
İstilacı güvercinlere karşı iyi olur. 5 10 dk da bir sopayı alıp kovalamak yordu artık.
Yakında su atan F18 falanda yaparlar :)
Hazneye kezzaplı su doldurup nişan almak yapmayın böyle şeyler yahu...
Xiaomi kendini çok geliştirdi artık her alanda kaliteli işler yapıyorlar.
fışkırttığı su mermi gibi isabetli gitmeyeceği için gereksiz diye düşünmüş olabilirler.
Lazer nişangah da eklenseymiş tadından yenmezmiş.