Anlık Bildirim

Küresel iklim krizi bizi yeni kararlar almaya zorluyor

Yakın zamanda günümüz iklim krizi üzerine yapılan panelden bir rapor yayınlandı. Bu rapora göre bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için belli kararların verilmesi gerekiyor.

Küresel iklim krizi bizi yeni kararlar almaya zorluyor Tam Boyutta Gör

Önde gelen biyoçeşitlilik ve iklim uzmanlarının raporlarına göre insanlığın şu an yaşadığı biyoçeşitlilik sorunu ve iklim krizlerini ciddi bir şekilde ele almanın yolu, bu sorunları insanlığın genelini kapsayacak biçimde değerlendirmektir. Rapor, maksimum düzeyde yaşanabilir bir gezegeni gelecek nesillere aktarmanın ancak ve ancak doğaya bakışımızı ekonomik beklentilerden koparmayla mümkün olacağını söylüyor bizlere. Kısacası doğayı korumaya ve eski haline getirmeye ve karbon salınımını tetikleyen ekonomik sistemleri ortadan kaldırmaya öncelik vermemiz gerekiyor.

Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Üzerine Hükümetler Arası Bilim-Politika Platformu tarafından hazırlanan rapor yaşadığımız küresel kriz için net bazı dönüşümlerin zorunlu olduğu savunuyor. Burada en temel üç dönüşüm zorunlu görülüyor: 

1. 200 yılı aşkın süregelen ekonomik düşünceyi çöpe atmalı ve daha doğa canlısı bir sistem benimsenmeli. Rapora göre dünya üzerindeki bu yıkıcılık tamamen sömürüye ve yıkıma dayalı ekonomik düzenden kaynaklanıyor. Artık yalnızca GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) büyütülmek için değil, daha çok doğayla ilgili ortak ve etik bir yaşamı gözeterek kararlar almak zorunlu

2. Karbon ve tür yönünden zengin ekosistemleri yok etmeyi ve bozmayı bırakmalı ve bunun yerine onları eski haline getirmeye çalışmalıyız. Ormanlar, sulak alanlar, otlaklar vb. habitatların korunması için ekstra politikalar sürdürülmelidir. Bu anlamda tahrip olan yerler onarılmalı ve restore edilmeli, yok olan yerlerse canlandırılmaya çalışılmalıdır. 

3. Bu korunması gereken yerler için acil gereksinim planları oluşturmak ve harekete geçmek zorunludur. Öte yandan daha yerler kalan ekosistemler hakkında da küresel çapta bir veri ağı oluşturularak, gelecekteki planlara zemin hazırlanmalıdır. 

Rapora göre ancak bu şekilde önümüzdeki iklim krizini aşabilir ve sonraki nesillere yaşanacak bir dünya bırakabiliriz. Şimdiden bu maddelerin uygulanması imkansız görülüyor olabilir ancak yakın bir gelecekte bunları konuşma fırsatı bile bulamayabiliriz. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim