Anlık Bildirim

M1 çiplerde korkutan güvenlik açığı: Düzeltilemiyor!

Araştırmacılar, Apple M1 çiplerinde düzetilemeyen bir güvenlik açığı keşfetti. M1 Pro ve M1 Max çiplerini de etkileyen güvenlik açığı yüzünden korsanlar bilgisayarı ele geçirebiliyor.

M1 çiplerde, düzeltilemeyen kritik güvenlik açığı keşfedildi! Tam Boyutta Gör

MIT araştırmacıları, Apple M1, M1 Pro ve M1 Max çiplerinde donanım tabanlı bir güvenlik açığı keşfetti. Söz konusu güvenlik açığı, donanım tabalı olduğu için de herhangi bir güvenlik yamasıyla düzeltilemiyor.

M1 çiplere "Pacman" saldırısı

M1 çiplerde keşfedilen güvenlik açığı, işaretçi kimlik doğrulama kodları veya PAC adı verilen donanım düzeyindeki güvenlik mekanizmasında ortaya çıkıyor. Bu özellik, aygıtın belleğine kötü amaçlı yazılım yerleştirilmesini çok daha zor hale getiriyor. Bu sayede arabelleğe boyutundan daha fazla veri konulması ile ortaya çıkan arabellek taşması açıklarına karşı korunma sağlanıyor.

Ancak MIT araştırmacıları, bu güvenlik özelliğini aşabilmek için Meltdown ve Spectre güvenlik açıkları gibi spekülatif kod yürütmeye yönelik yazılım ve donanım tabanlı bir yöntem kullanarak söz konusu güvenlik duvarını aşmayı başarmış.

M1 çiplerde, düzeltilemeyen kritik güvenlik açığı keşfedildi! Tam Boyutta Gör

"Pacman" olarak adlandırılan saldırı sayesinde, bilgisayar korsanları işletim sistemi çekirdeğine erişim sağlayabiliyor. Bu da bilgisayar kontrolünün ve kişisel verilerin korsanların eline geçmesi demek. Fakat kullanıcıların henüz endişe etmesini gerektiren bir durum yok. Zira Pacman güvenlik açığının çalışabilmesi için bazı koşulların gerçekleşmesi lazım. Her şeyden önce, saldırı altındaki sistemin mevcut bir bellek bozulması hatasına sahip olması gerekiyor. Bu nedenle, MIT araştırmacıları kullanıcıların şimdilik endişeye kapılmamasını söylüyor.

Ancak güvenlik açığını bulan ekipten Joseph Ravichandran"Geleceğin CPU tasarımcıları, yarının güvenli sistemlerini kurarken bu saldırıyı dikkate almalı. Aksi takdirde saldırımız mobil cihazların çoğunu ve muhtemelen önümüzdeki yıllarda masaüstü cihazları bile etkileyecek. Geliştiriciler, yazılımlarını korumak için de yalnızca işaretçi kimlik doğrulamasına güvenmemeye dikkat etmelidir." diye de ekledi.

Apple: "Konudan haberdarız, kullanıcılarımız endişelenmesin."

Araştırmacıların, bulgularını Apple ile paylaşmasının ardından Cupertinolu teknoloji devinden şu açıklama geldi:

"Analizlerimize ve araştırmacılar tarafından bizimle paylaşılan ayrıntılara dayanarak, bu sorunun kullanıcılarımız için acil bir risk oluşturmadığı ve işletim sistemi güvenlik korumalarını tek başına atlamak için yetersiz olduğu sonucuna vardık."

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5767 kez okundu.
21 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
hack, apple m1 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim