Anlık Bildirim

Ormansızlaşma, böceklerin uçma özelliklerini kaybetmelerine yol açıyor

Otago Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada, Yeni Zelanda’daki böcek türlerinin ormansızlaşma sebebiyle “uçma” özelliklerini kaybettikleri keşfedildi.

Biology Letters’da yayınlanan yeni bir araştırmada Otago Üniversitesi’ndeki Zooloji Bölümü’nden araştırmacılar, ormansızlaşmanın böcekler üzerindeki etkilerini gözlemledi. Araştırmada ormansızlaşmanın, Yeni Zelanda’nın güneyindeki böcek popülasyonlarında “kanat kaybı”na yol açtığının görüldüğü ifade edildi.

Ormansızlaşma, böceklerin kanatlarını kaybetmelerine sebep oluyor Tam Boyutta Gör

Çalışmada, ormanlık alanlarda bulunan ve ormansızlaşmış alanlarda bulunan böcek popülasyonları karşılaştırıldı. Sonuç olarak da orman kaybı olan bölgelerde eskiden daha az bulunan kanatsız böceklerin sayısının arttığı gözlemlendi.

Araştırmacılardan Brodie Foster bununla ilgili şunları söyledi: “Çalışmamız, yalnızca birkaç yüz yıllık süre içinde önceden kanatlı olan böceklerin şu an uçamayan böcekler haline geldiklerini gösterdi”

Rüzgar sebebiyle kanatlarını kaybediyorlar

Araştırmada, dağlık bölgelerde uçamayan ancak ormanlık bölgelerde uçabilen bir popülasyona sahip olan Zelandoperla taş sineği türlerine odaklanıldı. Bu türlerin incelenmesi sonucunda da orman kayıplarının güçlü rüzgarları engelleyemediği, böceklerin de bu rüzgarla başa çıkabilmek için “uçuş kaybı” stratejisini geliştirdiği ortaya çıktı.

Ormansızlaşma, böceklerin kanatlarını kaybetmelerine sebep oluyor Tam Boyutta Gör

Uzmanlar, insanların ağaçları keserek doğal ekosistemlere büyük zararlar verdiğini belirtiyor. Buna örnek olarak da bu çalışmayı gösterdiler; böcekler uçma özelliklerini kaybederek daha savunmasız hale geliyorlar ve hayatta kalma şansları düşüyor.

Araştırmacılar, böceklerin gezegenimiz için oldukça önemli canlılar oldukları konusunda uyarıyor ve korunmalarının gerektiğini vurguluyorlar.

Kaynakça https://phys.org/news/2021-08-deforestation-flight-loss-zealand-insects.html https://www.sciencealert.com/deforestation-may-be-causing-some-island-insects-to-lose-their-wings Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim