Anlık Bildirim

Panasonic, Tesla'daki hisselerini satarak büyük kar elde etti

İş birliklerinin başladığı dönemde Tesla'ya yatırım yaparak hisse satın alan Panasonic, kısa süre önce yaptığı açıklamada hisselerin tamamını sattıklarını duyurdu. İşte detaylar:

Panasonic, Tesla'daki hisselerini satarak büyük kar elde etti

Tesla'nın ana batarya tedarikçisi Panasonic, ABD'li elektrikli araç üreticisindeki tüm hisselerini sattığını açıkladı. Japon şirketten yapılan açıklamada bu durumun Tesla ile aralarındaki ilişkiyi etkilemeyeceği ifade edildi.

Panasonic'ten yapılan açıklamada tüm hisselerin mart sonunda satıldığı ve Tesla'nın bu konuda bilgilendirildiği belirtildi. Şirket, başlangıçta 30 milyon dolara satın aldığı hisselerden olağanüstü bir kar elde etti. Zira habere göre batarya üreticisi bu satıştan 3.6 milyar dolar gelir elde etmiş durumda. Şirketin elde ettiği bu geliri büyümeye yönelik yatırımlarda kullanacağı açıklandı. Panasonic, geçtiğimiz yılın mart ayında yaptığı açıklamada elindeki hisselerin değerinin 730 milyon dolar olduğunu açıklamıştı.

Tesla ve Panasonic'in inişli çıkışlı ilişkisi

Günümüzde üretim konusundaki sıkıntılarını aşan, Çin'de ve Almanya'da yeni fabrikalar inşa eden Tesla, içten yanmalı modellerin hakim olduğu pazarda ciddi sıkıntılar yaşadı. Öyle ki Tesla bir dönem üreticileri kendisine pil hücresi satma konusunda ikna edemiyordu. Çünkü daha önce kimse bir elektrikli araca silindirik lityum iyon batarya hücreleri koymamıştı ve batarya tedarikçileri bunun iyi bir fikir olduğu konusunda ikna olmamıştı.

Tesla daha sonra Panasonic'i ikna etti ve iki üretici arasında yıllar süren sağlam bir iş birliği başladı. O dönemde değerleme açısından Tesla'dan daha büyük bir şirket olan Japon üretici, uzun soluklu bir batarya tedarik anlaşması imzaladıktan sonra Tesla'ya yatırım yapmaya karar verdi ve hisseleri yukarıda belirttiğimiz gibi 30 milyon dolara satın aldı. Her iki şirket de, özellikle dünyanın en büyük pil fabrikası haline gelen Gigafactory Nevada'daki ortaklıkları sayesinde işlerini büyüttüler.

Öte yandan iki şirketin aralarının açıldığı dönemler de oldu. Tesla, en çok satan modeli Model 3'ün üretiminde yaşanan darboğaz nedeniyle Gigafactory Nevada'daki pil üretiminin yavaşlığını sebep göstermiş ve bu konuda Panasonic'i suçlamıştı. Öte yandan ABD'li üretici pil hücrelerinin fiyatından yakınması ve kendi pil hücrelerini üretmeyi planladığını açıklamasıyla ilişkileri daha da kötüye gitmişti. Ancak Tesla, kendi üretim kapasitelerini devreye soksalar bile pil tedarikçilerinden alabilecekleri her hücreyi satın alacaklarını açıkça belirterek bu durumu netleştirmişti.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi iki şirket arasındaki iş birliği hala devam ediyor. Panasonic'in yeni CEO'su bu haftanın başında Tesla'nın yeni 4680 batarya hücrelerini üretmek için büyük bir yatırım yapma konusunda istekli olduklarını dile getirmişti. Hatta şirketin halihazırda bunun için bir prototip üretim hattı oluşturduğu da gelen bilgiler arasında.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim