Tek yönde iletilebilen ses dalgaları
Geliştirilen cihaz, üç eşit aralıklı bağlantı noktası olan disk şeklinde bir boşluktan oluşuyor. Her bir bağlantı noktası, ses dalgalarını hem gönderebiliyor hem de alabiliyor. Ancak cihaz aktif olmadığında, bağlantı noktaları ses dalgalarını eşit düzeyde duyabiliyor. Yani, bir noktadan gönderilen ses diğer iki noktada aynı seviyede algılanabiliyor ve geri yansıma (eko) yaparak kaynağa dönüyor.
Bu buluş, ses dalgalarının sadece tek yönlü iletilmesiyle sınırlı kalmayabilir. Araştırmacılar, aynı yöntemin elektromanyetik dalgalar gibi diğer dalga türlerini de yönlendirmek için kullanılabileceğini düşünüyorlar. Bu, daha verimli radar ve iletişim sistemleri tasarımı için çok farklı kapılar açabilir.
Bazı durumlarda, ses dalgalarının sadece tek yönde iletilmesi önemli olabilir. Örneğin, gürültü engelleme sistemlerinde bu teknolojinin kullanılması, istenmeyen seslerin önlenmesi açısından büyük avantaj sağlayabilir. 2014 yılında Teksas Üniversitesi'nden araştırmacılar, hava akışıyla çalışan bir rezonans halkası kullanarak benzer bir cihaz geliştirmişti. Ancak bu cihazda ses dalgaları hedefe doğru giderken zayıflıyordu. ETH Zürih ekibi ise bu enerji kaybını ortadan kaldırarak, dalgaların hem yönlendirilmesini hem de güç kazanmasını sağladı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor