Anlık Bildirim

Samanyolu Galaksisi'nin nasıl ve ne zaman oluştuğuna dair yeni bulgular açıklandı

Önemli bir uydu galaksisiyle birleşmeyi de içeren yeni bir araştırma, erken dönemlerinde Samanyolu'nun nasıl bir araya geldiğini, bugüne kadar olan araştırmalara kıyasla, en iyi şekilde kanıtlıyor.

Samanyolu Galaksisi hakkında yeni bulgular açıklandı Tam Boyutta Gör

Araştırmacılar astronomide nispeten yeni yöntemler kullanarak galaksideki neredeyse yüz kırmızı dev yıldızdan alınan örneklerle, galaksinin şimdiye kadar olan en kesin yaşını belirleyebildiler. Bu araştırmaya göre Samanyolu'nun, bir uydu galaksisi olan Gaia-Enceladus ile birleşmesi 10 milyar yıl öncesine dayanıyor.

Araştırmacılardan Fiorenzo Vincenzo açıklamasında, şu anda galaksimizde bulunan yıldızların çoğunun Gaia-Enceladus ile olan bu şiddetli birleşmeden dolayı ortaya çıktığını söylüyor. Yıldızların yaşlarının hesabı bu birleşmeden doğan yıldızlarla ve daha sonra ortaya çıkan Samanyolu Galaksisi içerisinde ortaya çıkan biraz daha genç yıldızlar arasında bir kıyas yapmayı mümkün kılıyor.  

Öte yandan Vincenzo'ya göre mesele yalnızca birleşmeden oluşan yıldızlar da değil. Araştırmanın verileri birleşme öncesindeki yıldızlara kadar ulaşabiliyor. Araştırmalara göre iki galaksi birleşmeden önce bünyelerindeki yıldızların yörüngeleri, dışarıdan biçimsel görüntüleri ve hatta kimyasal bileşenleri birleşme sonrasındaki hallerinden farklılık gösteriyor. Bu anlamda araştırma, günümüz için Samanyolu Galaksisi'nin doğuşuna dair en kesin tez olarak karşımıza çıkıyor.   

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim