Anlık Bildirim

Tayvan yonga teknolojilerine yüz milyarlarca dolar yatırım yapıyor

En büyük yonga dökümcüsü olmasına rağmen Tayvan halen ekipman alımlarını yurt dışından yapmak zorunda. Devlet, ekipmanları da ülkede üretmek için çaba gösteriyor. 

TSMC Tam Boyutta Gör

Tayvan yonga dünyasının lokomotifi haline gelmiş durumda. Özellikle TSMC dökümcüsünün global çapta üretim ihtiyacını karşılar hale gelmesi bugün küresel çip krizinin de en önemli sebeplerinden birisi durumunda. Her ne kadar lokomotif olsa da Tayvan dışa bağımlı bir ülke. 

Yonga üretiminde bağımsızlık

TSMC şüphesiz hem gelir hem de teknoloji anlamında döküm sektörünün lideri. Bununla birlikte EUV döküm sistemleri dendiğinde Hollandalı ASML lider durumda. Test ve paketleme dediğimizde ise Japon firmaları devreye giriyor. Yani bir bir şekilde TSMC dışa bağımlı. 

Özellikle pandemi döneminde yaşanan kısıtlamalar Tayvan’ın dışarıdan tedarik ettiği bu bileşenlerin veya hizmetlerin gecikmesine neden oldu. Sadece TSMC değil yerli yonga ekipman üreticisi firmalar da sıkıntı yaşadı. 

Tayvan devlet başkanı Tsai Ing-Wen yaptığı açıklamada yonga ekipmanları konusunda ülkesinin kendi kendine yetecek bir noktaya geleceğine inandığını belirtti. Geçen yıl Tayvanlı firmalar toplamda 363 milyar dolar yatırım yaptı ve bunun yüzde 70’i ekipman harcaması içindi. 21 milyar dolar ise ekipman ithalatı için kullanıldı. 

Elbette hedefler yarın gerçekleşecek bir aşamada değil. Tayvan’ın yerel ekipman üreticilerinin değeri toplamda 4 milyar doları buluyor. Hollanda veya Japonya’nın rakibi olabilmek için çok daha fazla yatırım, zaman ve tabii ki tecrübe gerekiyor. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2224 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tsmc, Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim