Anlık Bildirim

THY'nin uçan arabası "Esinti" hakkında bilmeniz gerekenler

Yerli uçan araba konsepti olarak Türkiye'de ilk kez Cezeri'yi görmüştük. THY Teknik de bu işe el attı ve "Esinti" adını verdiği aracın ilk prototipini üreterek TEKNOFEST 2021'de sergiledi.

THY Teknik de uçan araba geliştirdi: İşte 'Esinti' Tam Boyutta Gör

Ulaşım dünyasında elektrikli ve otonom araç teknolojileri öne çıksa da, gelişim süreci adım adım devam eden bir konsept daha var: uçan araba konseptleri. Hyundai ve Airbus gibi dünya devleri, "uçan taksi" olarak da adlandırılan bu ulaşım konsepti üzerinde çalışmalar yürütüyor.

Ülkemizde ise fikir ve tasarım olarak çeşitli örnekler görmekle birlikte, fiziksel bir prototip olarak Baykar'ın uçan arabası Cezeri'yi görmüştük. Cezeri, geçtiğimiz yıl ilk uçuş testlerini başarıyla gerçekleştirmiş ve güvenlik halatları olmadan yerden 10 metre yükselmişti. Konuyla ilgili haberimizi ve paylaşılan videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdi ise karşımızda bir başka uçan araba konsepti "Esinti" var. Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen TEKNOFEST 2021'de sergilenen Esinti, Türk Hava Yolları’nın iştiraklerinden Turkish Technic (THY Teknik) tarafından geliştirildi. Fotoğraflarda Esinti'nin ilk prototipini görüyoruz. İlerleyen süreçte bu prototip üzerinde çeşitli iyileştirmeler yapılacak ve Esinti'nin seri üretime hazır hale gelmesi sağlanacak.

THY Teknik de uçan araba geliştirdi: İşte 'Esinti' Tam Boyutta Gör

Esinti şu an tasarım olarak bir drone'a benziyor. Aracın her kolunda iki adet olmak üzere toplamda 8 adet elektrik motoru mevcut. Önümüzdeki aylarda yer testleri başlayacak olan Esinti ilk aşamada 80 kilogram faydalı yük taşıyabilecek. Kabin de şimdilik tek kişilik ancak ilerleyen süreçte araçla yolculuk edebilecek kişi sayısının artırılması hedefleniyor. İlk uçuş konusundaki hedef ise Mart 2022.

Esinti'nin öne çıkan özellikleri:

  • Faydalı yük: 80 kg
  • Maks. kalkış ağırlığı: 407 kg
  • Boyutlar: 4,1 metre x 4,6 metre
  • Seyir irtifası: 6500 ft
  • Maksimum hız: 115 km/s
  • Menzil: 48,4 km

THY Teknik, sivil havacılık konusunda ülkemizin önde gelen şirketlerinden biri. Esinti'yi de bu birikim doğrultusunda geliştirmeye başlayan şirketin hedefleri arasında ilk olarak kargo taşımacılığı ve organ nakli gibi kullanım amaçları bulunuyor. Sonrasındaki hedef ise Esinti'yi hava taksiye dönüştürmek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
23811 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, uçan taksi ve
3 etiket daha uçan araba esinti thy teknik
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim