Anlık Bildirim

Türkiye'de elektrikli araç sayısının 2 milyona ulaşmasıyla petrolde 2.5 milyar dolar tasarruf sağlanabilir

Türkiye'de 2030'a kadar 2 milyon elektrikli araç parkının oluşmasıyla petrol ithalatında 2,5 milyar dolar tasarruf sağlanabileceği öngörülüyor.                  

Türkiye'deki elektrikli araç sayısı 2030'da 2 milyona ulaşabilir Tam Boyutta Gör

Dünya genelinde elektrikli araç kullanımı giderek artıyor. Çin, Avrupa ve ABD bu alanda öne çıkarken, Türkiye'deki geçiş süreci henüz emekleme aşamasında diyebiliriz. Elbette bunda yüksek fiyatların ve altyapı eksikliğinin payı büyük.

Peki durum şu an böyle ancak gelecekte nasıl olacak? Bu konuda öngörülerini paylaşan Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), yavaş büyüme ve hızlı büyüme olmak üzere iki farklı senaryo hazırlamış.

Yavaş büyüme senaryosuna göre 2030 yılında Türkiye'deki elektrikli araç parkı 930 bin adede ulaşabilir. Aynı senaryoda elektrikli araçların (otomobil ve hafif ticari) yeni satışlardaki pazar payı da yüzde 16 seviyesini görebilir.

Hızlı büyüme senaryosunda ise 2030 yılında elektrikli araç parkının 2 milyon adet olması mümkün. Bu senaryoda elektrikli araçların yeni satışlardaki pazar payı da yüzde 35 olarak öngörülüyor. Bu da 2030 yılında satılan her üç araçtan birinin elektrikli olacağı anlamına geliyor.

Türkiye'deki elektrikli araç sayısı 2030'da 2 milyona ulaşabilir Tam Boyutta Gör

Yüksek büyüme senaryosunda elektrikli araçlardan kaynaklanan yıllık yaklaşık 6 teravatsaatlik elektrik talebinin 1,3 milyar dolar yatırımla yenilenebilir kaynaklardan karşılanabileceği öngörülüyor. Bu yatırımın gerçekleşmesiyle petrol ithalatında 2030'a kadar 2,5 milyar dolar tasarruf edilebileceği hesaplanıyor.

Raporda, karayolu ulaşımından kaynaklı sera gazı emisyonlarının, elektrifikasyonun gerçekleşmediği durumda 2020-2030 döneminde dörtte bir oranında artacağı belirtiliyor. Yüksek Büyüme Senaryosu'nda ise 2030'a kadar sera gazı emisyonlarının 10 milyon ton karbondioksit eşdeğeri azaltılabileceği hesaplanıyor. Bu da sektörün mevcut emisyonlarının yüzde 13'üne denk geliyor.

Elbette yukarıdaki değerler iyimser senaryoda karşımıza çıkıyor. Bu dönüşümün sürdürülebilirlik ve yeşil enerji yoluyla yapılması büyük önem taşıyor. Öte yandan pek çok ülkede teşvikler sunulurken bizde elektrikli araçlardan vergi alınması ve altyapı yetersizliği gibi konular bu duruma gölge düşürüyor.

Ayrıca yeni yılda yapılan büyük elektrik zammı da zaten ülkemizde yaygınlaşamayan elektrikli araçlara bakışı değiştiren detaylardan oldu. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3369 kez okundu.
36 kişi, toplam 38 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, elektrikli araçlar
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim