Anlık Bildirim

Atmosferi haritalandırılan WASP-189 b ötegezegen, yaşanabilir gezegenleri bulmaya yardımcı olabilir

Araştırmacılar daha birkaç yıl önce keşfedilen bir ötegezegen olan WASP-189 b'nin atmosferinin 3 boyutlu bir haritasını oluşturdular. Atmosferde titanyum oksit olduğu tespit edildi.

WASP-189 b ötegezegenin atmosferi 3D haritalandırıldı Tam Boyutta Gör

İlk olarak 2018'de keşfedilen ve 2020'de CHEOPS uydusu tarafından gözlemlenen WASP-189 b'nin atmosferinin 3 boyutlu bir haritasını oluşturuldu. Araştırmacılar, güneşten daha büyük olan ötegezegenin atmosferinin 3D haritalandırılmasının diğer ötegezegenler üzerinde yapılacak çalışmalara bir öncü oluşturduğunu söylüyorlar.

Yaşanabilir ötegezegenlerin tespiti için önemli bir adım

İsveç'teki Lund Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, dünyadan 322 ışıkyılı uzaklıkta bulunan WASP-189 b'nin atmosferini haritalamak için yüksek çözünürlüklü bir tayfölçer kullandılar. Araştırma sonucunda ötegezegenin atmosferinde şimdiye kadar ultra sıcak bir gaz devinin atmosferinde kesin olarak tespit edilemeyen titanyum oksit olduğu keşfedildi.

Atmosferde ayrıca demir, titanyum, krom, vanadyum, magnezyum ve manganez elementlerinin olduğu tespit edildi. Elementlerin konumlarını inceleyen araştırmacılar WASP-189 b'nin atmosferinin katmanlı bir yapısının olduğunu buldular.

Dünyanın güneşe olan yakınlığına göre yıldızına 20 kat daha yakın olan WASP-189 b'nin yıldızının etrafındaki dönüşü 2,7 gün sürüyor. Ayrıca ötegezegende gündüz sıcaklığı 3.200 santigrat dereceye kadar çıkabiliyor. Mevcut şartlarda WASP-189 b'de yaşamak imkansız olsa da yapılan bu araştırma, diğer ötegezegenlerin atmosferlerini inceleyip karşılaştırılarak herhangi birinde yaşamın desteklenip desteklenmediği gibi sonuçlar elde edilebilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim