Anlık Bildirim

Yargıtaya yapay zeka geliyor

Türkiye'de Yargıtayda yapay zeka dönemi resmen başlıyor. Yapay zeka sisteminin ihalesi yapıldı. 2023'te devreye girecek.                                                     

Yargıtayda yapay zeka sistemi nedir? Nasıl olacak? Tam Boyutta Gör

Yargıtay kararları, kanunların daha iyi değerlendirilebilmesi ve davaların sonunun belirlenmesinde büyük önem taşıyor. Emsal niteliği taşıyan Yargıtay kararları, davaların sonucunu etkiliyor. Durum böyle olunca vatandaşlar ve avukatlar, dava açmadan önce ilgili tüm Yargıtay kararlarını inceliyor.

Yargıtayda yapay zeka sistemi 2023'te devreye girecek

Yargıtay kararlarına hızlı erişim için yurt dışında yapay zeka sistemi kullanılıyor. Türkiye’de de Yargıtaya yapay zeka sistemi geliyor. Sisteminin ihale süreci tamamlandı ve 2023’te devreye girmesi planlandı.

Yapay zeka ne işe yarayacak?

Yargıtayda yapay zeka sistemi, karar alımıyla ilgili bir müdahalede bulunmayacak. Tüm Yargıtay kararlarına hızlı ulaşım imkanı sunacak. Yapay zekaya girilen bilgiler ışığında konuyla ilgili tüm Yargıtay kararları ilgi ve önem sırasına göre listelenecek. Böylece vatandaşların ve avukatların saatlerce araştırma yapması gerekmeyecek. 2015’ten bu yana tüm Yargıtay kararları kamunun erişimine açık şekilde paylaşılıyor. Bu süreçte 6 milyondan fazla karar ilan edildi. Karar sayısı arttıkça ilgili kararlara erişim de zorlaşıyor. Davayla ilgili önemli Yargıtay kararları gözde kaçabiliyor. Yapay zeka sayesinde bu dert ortadan kalkacak.

Sistemin ilerleyen aşamalarında ise vatandaş ve avukatlar elindeki tüm verileri ve delilleri sisteme girerek davayı kazanma ihtimalini öğrenebilecek. Dava açıp açmama kararı buna göre verilebilecek.

Bu özelliklerin yanı sıra savcılık ve müzakere sürecini hızlandırmak için de yapay zekadan yararlanılacak. Yapay zeka, 200-300 sayfalık dava dosyalarının özetlerini hazırlayacak.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, sistemin ücretsiz olmasını planladıklarını söylemişti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7343 kez okundu.
20 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
yargıtay, Türkiye Haberleri ve Yazılım
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim