Türk bilim insanları tarafından VLP yöntemiyle geliştirilen koronavirüs aşısının Faz 2 çalışmaları tamamlandı. VLP aşısının Faz 2 denemeleri süresince herhangi bir yan etki veya olumsuzluk gözlemlenmedi. Aşının Faz 3 çalışmalarının Eylül ayında başlaması planlanıyor.
VLP aşıların içindeki virüs benzeri parçacıklar, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak bir biçimde taklit ediyor. Vücut, hastalık oluşmadan virüse karşı bağışıklık oluşturuyor.
Dünyada klinik aşamamasında 5 farklı VLP aşı adayı var. Henüz kullanım onayı alan olmadı. Türkiye’nin geliştirdiği VLP aşısı, kullanıma sunulduğunda dünyada ilk olabilir. Yerli VLP aşısı, diğer adaylardan farklı olarak virüsün 4 yapısal proteinini aşı antijeni olarak kullanılıyor. Bu özelliği sayesinde virüse karşı çok daha etkili bir bağışıklık sağlayacağı öngörülüyor.
Yerli VLP aşısı, ODTÜ’den Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesi’nden İhsan Gürsel çiftinin ortak projesi olarak geliştirildi. TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında devlet desteğiyle klinik çalışmaları yürütülüyor.
Aşının Faz 1 klinik çalışmalarına 27 Mart 2021’de başlandı. Faz 1’e 36 gönüllü katıldı. 26 Haziran’da 349 gönüllü ile birlikte Faz 2’ye geçildi. Faz 2 aşılamaları 8 Ağustos’ta tamamlandı. Faz 3 aşamasında binlerce gönüllü üzerinde denemeler yapılacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Über
Evet ama 6x scop daha iyi gider buna daha uzaktaki hedefler için. Gerektiğinde 3x'e de çekebilirsin falan :D
Muskun alev tabancası vs bu
İstilacı güvercinlere karşı iyi olur. 5 10 dk da bir sopayı alıp kovalamak yordu artık.
Yakında su atan F18 falanda yaparlar :)
Hazneye kezzaplı su doldurup nişan almak yapmayın böyle şeyler yahu...
Xiaomi kendini çok geliştirdi artık her alanda kaliteli işler yapıyorlar.
fışkırttığı su mermi gibi isabetli gitmeyeceği için gereksiz diye düşünmüş olabilirler.
Lazer nişangah da eklenseymiş tadından yenmezmiş.