Anlık Bildirim

TSMC’den şok iddia: Bazı firmalar yonga stoğunun üzerinde oturuyor

Tarihin en önemli yonga krizlerinden birinde dahi stokçuluk veya ara elemanlık yaparak fiyatı yükseltmeye çalışanlar olduğunu duymak sektör adına oldukça üzücü.

Krizde yonga stoğu Tam Boyutta Gör

Tüm dünya küresel çip krizinden adeta kırılırken gerek firmalar gerekse hükümetler çok ciddi adımlar atarak bunun önüne geçmeye çalışıyor. Ne var ki sorunun asıl kaynağı bildiğimiz anlamda stokçuluk olabilir. 

Yonga stokçuları

TSMC yönetim kurulu başkanı Mark Liu son dönemde yaşanan çip kıtlığına dair suçlamalar ile ilgili kamera karşısına geçti. Özellikle otomotiv sektörünün kendilerine öncelik tanımadığı eleştirilerini yanıtlayan Liu, otomotiv sektörünün müşterinin müşterisi konumunda olduğunu ve ne kendilerine ne de başkalarına yonga üretmeme gibi bir davranış içinde olmayacaklarını dile getirdi. Bununla birlikte özel bir ekibin müşterilerini analiz ettiğini vurgulayan Liu stok fazlası olan firmaları tespit ettiklerinde bir üretim tahsisi değişikliği yaptıklarını da sözlerine ekledi. 

Bu noktada Liu’nun bazı açıklamaları dikkat çekici zira bazı firmaların yonga stokçuluğu yaptığını gördüklerini ifade ediyor. Diğer taraftan doğrudan kendi müşterileri olmayan ancak aradaki adam veya distribütör gibi bazı etkenlerin yongaları adeta yağmalayarak fiyatları yukarı çekmeye çalıştıklarını da söylüyor. 

Aslında tüm sektörlerde stokçuluk ve ara eleman gibi sorunlar mevcut. Stok sıkıntılarında bu sorunların etkisi de önemli oluyor. Ne var ki kim kime dum duma diyeceğimiz bir dönemde bunların önüne geçmek de kolay değil. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim