Anlık Bildirim

10nm Intel işlemciler gelecek yılın ikinci yarısında geliyor

Intel'in bu yıl sonlarında 14nm sürecinde geliştirilen Caby Lake işlemcileri piyasaya sürmesinin ardından, 10nm sürecine geçiş yapması bekleniyor. Net tarih ise 2017 yılının ikinci yarısı.

Samsung, TSMC gibi tasarımcı veya dökümcü firmaların yıl sonuna kadar 10nm FinFET üretim teknolojilerine geçiş yapması beklenirken, Intel yol haritasını biraz esnetmiş durumda. Normalde bu yıl sonunda geçiş yapmayı planlayan firma, bazı sorunlar nedeniyle gelecek yılın ikinci yarısında kadar kendisine zaman tanıdı.

14nm üretim sürecine geçişten sonra istenen verimliliği bir türlü yakalayamayan Intel, tick-tock iş yapısını sürdürmekte zorlanıyor. Gelen bilgiler de, tüm işlemci ailesinin 14nm sürecine geçişinin yıl sonunu bulabileceği yönünde. Firma, 14nm sürecinde üçüncü nesil Caby Lake işlemcileri yıl sonunda piyasaya sürecek. Böylece tick-tock-tock şeklinde bir yapı ortaya çıkacak. 

Yonga alanında 10nm ve sonrası için çalışmalar devam ediyor ancak işin maliyet tarafı zorlayıcı olmaya başladı. Ayrıca üretim geometrilerinin bir verimliliğe oturtulması da büyük bir külfet getiriyor. Intel, bu maliyetlerin altından kalkabilmek adına gelecek yılın ikinci yarısına kadar çalışmalarını devam ettirme kararı aldı. 10nm üretim geometrisi ile geliştirilecek ilk işlemci serisi Cannonlake, gelecek yılın ikinci yarısında piyasada olacak. 

Intel, 14nm sürecinde olduğu gibi 10nm sürecinde de üç nesillik bir yol haritası hazırladı. İkinci nesil olan Icelake işlemcilerin gelişi 2018 ikinci yarısını bulacak. Üçüncü nesil olan Tigerlake işlemciler ise 2019 yılında sahneye çıkacak. Tigerlake'in halefinin kod adı ise henüz bilinmiyor. Intel'in 7nm sürecine geçişi ise, işler yolunda giderse en erken 2020 yılında olacak. 

Yongalarda yaşanacak sürekli küçülmeler ve incelmeler için silikon materyali yeterli değil. Gelen bilgiler silikon maddesinin en fazla 10nm üretim sürecine kadar izin vereceğini belirtiyor. Son dönemdeki çalışmalar indiyum galyum arsenit - InGaAs maddesi gibi III-V tipi yarı iletkenlerin yonga üretimi için daha uygun olduğu yönündeydi. Böylece bu maddeler daha az enerji harcayan ve zar üzerine daha fazla özelliği bir araya getiren yongaların da önünü açacak. Intel de yeni bir madde arayışı içerisinde olduğunu belirtiyor ancak henüz bir seçim yapmış değil.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6008 kez okundu.
13 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
intel, intel 10nm ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim