Anlık Bildirim

Araştırmaya göre 2050 yılına kadar nüfusun yarısı gözlük takmak zorunda kalabilir

5 Ekim 2021’de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre insanların ekrana bakma süreleri gittikçe artıyor. Uzmanlara göre bu 2050 yılına kadar milyarlarca insanın gözlük takmasına sebep olabilir.

Ekranlara bakarak saatler geçirmenin göz sağlığı üzerinde kötü etkilere sahip olduğu bilinen bir gerçek. Yapılan yeni bir araştırma da bu durumun tahmin edilenden çok daha ciddi olabileceğini gözler önüne serdi.

2050 yılına kadar 5 milyar insan gözlük takmak zorunda kalabilir Tam Boyutta Gör

5 Ekim 2021’de The Lancet Digital Health isimli dergide yayınlanan araştırma, telefon, tablet gibi cihazlarda ekrana bakmanın miyop riskini %30 yükselttiğini ortaya çıkardı. Araştırmacılar da bunun bilgisayar oranları ile birleştiğinde %80’lik bir orana ulaştığını belirtti.

Ekrana bakmanın göz üzerindeki etkilerini anlamak için 3.000’den fazla araştırmayı inceleyen uzmanlara göre bu sonuçlar, 2050 yılına kadar yaklaşık olarak 5 milyar insanın (dünya nüfusunun yarısı) gözlük takmak zorunda kalabileceğini gösteriyor.

2050 yılına kadar 5 milyar insan gözlük takmak zorunda kalabilir Tam Boyutta Gör

Çalışma; Anglia Ruskin Üniversitesi, Singapur Göz Araştırma Ensitüsü ve Avustralya Göz Araştırmaları Merkezi’nden göz sağlığı uzmanlarının katılımı ile gerçekleşti. Çalışmanın yazarlarından olan Prof. Rupert Bourne de araştırmaları ile ilgili şunları söyledi:

“2050 yılına kadar küresel nüfusun yaklaşık yarısının miyop olacağını tahmin ediyoruz. Çalışmamız bu konuda yapılan en kapsamlı çalışma olarak kayıtlara geçmiş, ekran başında geçirilen süre ile miyop arasındaki bağlantıyı ortaya koymuştur.”

“Ekran süreleri pandemide artış gösterdi”

Bourne’ye göre ekran başında geçirilen süre COVID-19 sebebiyle önemli derecede artış gösterdi: “Pandemide evde kalan insanlarda, özellikle online eğitim gören çocuklarda ekran başında geçirilen süre arttı. İnsanların ekran sürelerini hafife aldığını biliyoruz, bu sebeple gelecekte bu konuda çok daha nesnel araştırmalar yapılmalı ve insanlar bilgilendirilmelidir.

2050 yılına kadar 5 milyar insan gözlük takmak zorunda kalabilir Tam Boyutta Gör

Miyop ya da diğer adıyla miyopi, göze gelen ışınların retinanın üzerine değil önüne odaklanması sonucunda oluşan ve bunun sonucunda uzaktaki nesnelerin bulanık olarak, yakındakilerin ise net görülmesini sağlayan bir göz kusurudur. Tedavisi için gözlük, lens ve lazer ameliyat gereken miyop, Birleşik Krallık’ta her üç insandan birinde görülüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim