Anlık Bildirim

ABD’de bir şehir fidye yazılımına 650 bin dolar ödedi

Riviera Beach şehri bir polis memurunun farkında olmadan indirdiği mail eklentisi nedeniyle tüm kamu verilerini fidye yazılımına kaptırdı. Bunun bedeli ise ağır oldu.

Son dönemde zararlı yazılım türleri arasında fidye amaçlı olanlar öne çıkmaya başladı. Hassas verileri şifreleyerek belirli bir fidye sonrası serbest bırakan fidye yazılımları can yakmaya devam ediyor.

Çare bulunamadı

Gelen bilgiler fidye yazılımcılarının kurumlara yöneldiğini gösteriyor. Genelde bilgisayar veya mobil cihaz kullanıcılarından fidye yazılımlarının elde edebileceği miktar belirli bir seviyenin ötesine gitmiyor. Bununla birlikte kurumların hassas verileri çalındığında hizmetlerin aksamasına kadar işler gidebiliyor ve büyük miktarlar istenebiliyor.

Florida eyaletindeki Riviera Beach şehri geçtiğimiz ay fidye yazılımı saldırısına uğradı. Bir polis memurunun gelen maildeki eklentiyi açması sonrasında yazılım bir anda güvenlik biriminin ağından şehrin genel hizmet ağına sıçradı. Ardından da verileri şifreledi. Bunun sonucunda da şehrin web sayfası, ödeme hizmetleri, mail sistemleri işlevsiz hale geldi.

Şehir yönetimi fidye yazılımı saldırısının ardından toplantı yaparak tüm bilgisayar ağını yenilemeye karar verdi. 310 masaüstü bilgisayar, 90 dizüstü bilgisayar ve çeşitli donanımlar için toplamda 941 bin dolarlık bir bütçe ayrıldı.

Ne var ki yapılan araştırmalar sistem yenilense bile hizmetlerin tam olarak faaliyete geçemeyeceğini gösterdi. Yönetim tekrar bir araya gelerek gizli oylamayla fidyecilere toplam 65 BTC ödemeye karar verdi. Toplantının bu ayın başlarında yapıldığı ve şu anda 650 bin dolar üzerinde bir değere denk gelen fidyenin ödendiği ifade ediliyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim