Anlık Bildirim

ABD'de kripto paralardan kaynaklanan vergi borcu 25 milyar dolara ulaştı

Analist Tom Lee'nin çalışmasına göre ABD'deki sermaye kazançlarının yaklaşık yüzde 20'si kripto paralardan geldi. Lee'ye göre bu kazançların 25 milyar dolarlık kısmı vergi olarak ödenecek.

ABD'de kripto paralardan kaynaklanan vergi borcu 25 milyar dolara ulaştı Tam Boyutta Gör
 

15 Nisan tarihi ABD'liler için büyük bir önem taşıyor. Bireysel gelir vergisi beyannamelerinin hazırlanması için son tarihi olan 15 Nisan öncesinde vatandaşlar, bir önceki yıl elde etmiş oldukları kazançları ve bu kazançların vergilendirilebilir kısmını federal yetkililere iletmek zorunda. Vergi Günü olarak da adlandırılan 15 Nisan öncesinde bu kez daha önceki yıllardan farklı bir durum ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl yaşanan kripto para çılgınlığı ABD'deki vergilerde kendisini gösterdi.


Kazançların büyük bir kısmı kripto paralardan 

ABD Vergi Dairesi, kripto paraları emtia benzeri bir varlık olarak değerlendiriyor ve kripto paralarla yapılan her türlü işlemi(harcama,transfer veya alım-satım gibi) ülkenin vergi kanunlarına tabi tutarak vergilendirilebilir işlemlerden sayıyor. Bu duruma dikkat çeken Analist Tom Lee, ABD'lilerin sunacağı gelir vergisi beyannamelerinde kripto paraların ciddi bir yer kapladığını düşünüyor. Lee'ye göre geçtiğimiz yıl kripto paralardan elde edilen kazanç, ülkedeki toplam sermaye kazançlarının yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor. 


Lee'nin hesaplamalarına göre geçtiğimiz yıl kripto para piyasasının toplam değeri bir önceki yıla kıyasla 60 kat büyüyerek 590 milyar dolara ulaştı. Dünya genelindeki kripto para sahiplerinin yüzde 30'unun ABD'li olduğunu belirten Lee, böylece kripto para piyasasının yaklaşık 187 milyar dolarlık kısmının ABD tarafından temsil edildiğinin altını çiziyor. ABD'de kripto paralardan gelen vergi konusu kazancın 92 milyar dolara ulaştığını da ekleyen Lee, bu kazancın 25 milyar dolarlık kısmının hükümete vergi olarak döneceğini ifade ediyor.


Para çıkışı son bulabilir 

Tabi Lee'nin bu analizi kripto paralara yönelik yatırımların geleceği ile ilgili de fikir veriyor. Ülkedeki kripto para yatırımcılarının, kripto paralardan kaynaklanan vergi borçlarını ödemek için sahip oldukları kripto paraları dolara çevirdiğini düşünen Lee, 15 Nisan'dan sonra bu durumun değişebileceğini düşünüyor. Yani Lee'nin dedikleri gerçekleşirse 15 Nisan'dan sonra kripto para dünyasına ciddi bir para akışı gerçekleşebilir ve şu sıralar durgun olduğundan şikayet edilen piyasa yeniden canlanabilir.


Lee'nin kripto para ve dolar ilişkisi için önemli bir tahmini daha var. Lee vergi borçlarının ödenmesi için kripto paralardan gelen her 1 dolarlık çıkışın piyasada 20-25 dolarlık bir düşüşe neden olacağını belirtiyor. Böylece vergi ödemeleri tamamlandıktan sonra piyasaya giren dolar, kripto paraların çok daha kısa sürede ayağa kalkmasını sağlayacak. Tabi Tom Lee'nin Bitcoin'in yıl sonuna kadar 25.000$ değerine ulaşacağını düşündüğünü söylemekte fayda var. Yani Lee'nin bütün bu hesaplamaları aslında analistin daha önceki açıklamaları ve beklentileriyle örtüşüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim