AMD'nin Zen mimarisini temel alan işlemcilerinin en erken gelecek yıl sonunda piyasaya çıkacak olması biraz hayal kırıklığı yaşatmıştı ancak firma, yeni GCN mimarisini temel alan Radeon R400 serisinin yıl ortasında satışa sunarak biraz teselli vermeyi planlıyor. Bilindiği gibi yeni GCN mimarisini temel alacak iki farklı ekran kartı serisi üzerinde çalışıyor. Bunlardan birisi Radeon R400.
Arctic Islands kid adını taşıyacak olan yeni Radeon R400 serisi, 2012 yılındaki HD 7000 serisinden bu yana performans ve verimlilik konusundaki en büyük adım olarak gösteriliyor. AMD uzun süredir 28nm fabrikasyon süreci ile üretilmiş grafik birimleri kullanıyordu. Gelecek yıl 14nm/16nm FinFET üretim sürecine geçiş ile ekran kartlarında büyük gelişmeler yaşanacak.
Sektörden gelen bilgilere göre AMD Radeon R400 serisi yaz aylarında piyasada boy göstermeye başlayacak ve tatil sezonundan önce de tamamen raflardaki yerini almış olacak. Yeni ekran kartı serisi ile ilgili bilinenler az ancak yöneticilerin bazı açıklamaları mevcut. Ayrıca isim konusunda da şimdilik R400 tahmini yapılıyor.
Üretim geometrisinde yaşanan gelişmelere paralel olarak Radeon R400 serisinin watt başına performans açısından R300 serisini de ikiye katlayacağı belirtiliyor. AMD, Kasım ayında pek çok R400 serisi ekran kartının tasarımına son noktayı koydu ve sıra örnekleme aşamasına geldi. Gelecek yılın ilk aylarında hacimli üretimin başlayacağı tahmin ediliyor.
Ekran kartlarının üretimi konusunda GlobalFoundries'in 14nm FinFET LPP teknolojisi kullanılacak. GF bir süre önce örnek yongaların dökümüne başladıklarını duyurmuştu. GlobalFoundries aynı zamanda Samsung ile ortak olduğu için AMD dolaylı yoldan Samsung teknolojilerini de kullanmış olacak. Bu teknolojiler üretimde büyük avantaj sağlayacak.
GlobalFoundries yeni yongaları 14nm FinFET teknolojisi ile üretecek. FinFET mimarisi, geleneksel iki boyutlu transistör tasarımını alarak, iletken kanalı yan kısma yerleştiriyor ve ortaya çıkan üç boyutlu fin yapısı, akımı kontrol eden bir geçit ile çevriliyor. 3 boyutlu FinFET teknolojisinin en önemli faydası düşük güç seviyelerinin yakalanması oluyor.
Samsung'un sürece diğer bir katkısı Low-Power Plus üretim teknolojisi ile olacak. Daha kompleks yonga setlerine imkan tanıyan bu yeni teknoloji saat hızlarında ekstradan yüzde 10 artış ve daha fazla enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Her iki teknoloji benzer tasarım kurallarını paylaşıyor olsa da kullanılan kütüphane ve derleyiciler farklılaşıyor.
GlobalFoundries 14nm LPP üretim teknolojisinin mükemmel performans ve verimlilik oranlarına ulaştığını belirtiyor. GF eğer hacimli üretimde sıkıntı yaşarsa Samsung kendi bantları ile devreye girecek. AMD'nin böyle bir avantajı daha olacak. Bununla birlikte bazı kaynaklar TSMC'nin 16nm FinFET+ süreci ile üretime dahil olacağını belirtiyor. Bu durumda R400 ekran kartlarında iki farklı üretim geometrisi ortaya çıkacak demektir ancak GF'nin resmi açıklaması göz önüne alındığında TSMC'nin Zen mimarisi tarafında etkin olacağı düşünülebilir.
Bellek tarafında ise AMD'nin HBM 2 teknolojisine geçiş yapacağı kesin gibi. SK Hynix ile sıkı işbirliği yapan AMD, diğer üreticilerden daha önce bu teknolojiye erişme hakkına sahip. Daha yoğun bellek modülleri ve daha az enerji tüketimi değerlerine sahip olacak HBM 2 belleklerde; 18 milyar transistör, 1TB/s bant genişliği ve 32GB'a kadar da kapasite olacağı tahmin ediliyor ancak firma şimdilik 8GB veya 12GB seçeneklerine yer verecek. Sadece Greenland adındaki en tepe model ekran kartında 32GB HBM 2 bellek olacağı iddia ediliyor.
Nvidia'nın Pascal mimarisi de gelecek yılın ikinci yarısında piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Aynı AMD'de olduğu gibi 16GB HBM 2 bellek, 1TB/s bant genişliği, 16nm FinFET+ üretim geometrisi gibi özelliklere yer verecek olan Nvidia, hakimiyet kurduğu pazarda AMD'ye pay kaptırmamaya çalışacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor