Anlık Bildirim

AMD Vega mimarisi ile ilgili Ekim ayı işaret ediliyor

Henüz AMD’nin Polaris mimarisini taşıyan ekran kartlarını görme fırsatımız olmadı ancak şimdiden sonraki nesil Vega mimarisinin erkene çekildiğine dair iddialar gelmeye başladı.

Bu yıl oldukça hareketli geçmesi beklenen grafik kartı pazarında ilk hamleyi Nvidia yaptı ve GTX 1080/1070 ekran kartlarını duyurarak adeta rakibi AMD’ye göz dağı verdi. Ay sonunda Polaris tabanlı ekran kartlarını tanıtması beklenen AMD cephesinde ise ilginç gelişmeler var.

AMD, bilindiği gibi Polaris mimarisini üst seviye sistemler için Polaris 10, alt seviye ve mobil sistemler için Polaris 11 şeklinde ikiye ayırmıştı. Özellikle Polaris 10 mimarisi içerisinde, Nvidia GP104 tabanlı ekran kartlarına rakip çıkması bekleniyordu ancak bu pek mümkün olmayabilir.

İddialar

Kaynaklardan gelen bilgilere göre, Polaris 10 çekirdeği taşıyan Radeon R400 ekran kartlarında en fazla 2560 Shader işlemcisi ve 256-bit GDDR5 bellek olması bekleniyor. Polaris 10 kartlarının en büyük dezavantajı GDDR5X bellek kullanmaması olarak gösteriliyor.

AMD, her ne kadar 14nm FinFET süreci sayesinde watt başına 2 kat performans artışına işaret etse de, kaynaklar Radeon R9 390 ekran kartının biraz daha üzerinde bir performansı 300$ seviyesinin altında sunacağını iddia ediyor. Polaris 10 bu bakımdan, Nvidia’nın yaz sonlarında piyasaya sürmesi beklenen GP106 tabanlı ve GDDR5X bellekli ekran kartlarına rakip olabilecek. Polaris 11 mimarisi ise GP107 tabanlı ve GDDR5 bellekli ekran kartlarının karşısına çıkacak.

Asıl Rakip Hangisi?

AMD’nin GeForce GTX 1080 ekran kartına karşı asıl hamlesini Vega mimarisi ile yapması bekleniyor. IP v9.0 grafik geliştirmelerine dahil olması, Vega mimarisinin asıl performans canavarı kartlara ev sahipliği yapacağı düşüncesini güçlendiriyor. Vega mimarisini temel alacak tepe model ekran kartının 6000’e kadar GCN 4.0 çekirdeği, 32GB HBM 2 bellek ve 4096-bit’e kadar bellek veri yoluna sahip olacağı ifade ediliyor. Söz konusu GCN 4.0 çekirdekleri de, Polaris mimarisinde kullanılanlardan çok daha iyi bir şekilde optimize edilmiş durumda olacak.

Bu noktada kaynaklar, Vega mimarisinin bu yıla kaydırıldığını ve Ekim ayı civarında kullanıcı ile buluşacağını iddia ediyor. Vega 10 tabanlı bu ekran kartında 4096 Shader işlemcisi, 2048-bit HBM2 bellek gibi özellikler yer alacak ve GeForce GTX 1080 ekran kartını geride bırakmayı başaracak.

2017 ortalarında ise Vega 11 mimarili ekran kartlarının piyasada olması bekleniyor. 6144 Shader işlemcisi, 4096-bit veriyoluna sahip HBM2 bellek gibi özelliklere sahip bu canavarların, fiyat bakımından da üst seviyelerde olacağı dile getiriliyor. Nvidia tarafında ise GP102 mimarisini temel alan 4500 civarında CUDA çekirdeği, 384-bit GDDR5X bellek gibi özelliklere sahip ekran kartlarını göreceğiz. Bunlar muhtemelen GTX 1080 Ti veya Titan X2 olabilir.

Yukarıdakiler şimdilik iddiadan ibaret. AMD neden GDDR5X bellek tercihi yapmıyor veya Nvidia HBM2 bellek teknolojisine ne zaman yer verecek gibi sorular biraz havada kalmış gibi görünüyor. AMD’nin Radeon R400 etkinliği sonrasında, bu iddialar ne kadar doğru göreceğiz. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5211 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd vega ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim