Anlık Bildirim

Apple'ın 8 yıllık patent davası sonuçlandı: 500 milyon dolar ceza ödeyecek

Apple ile VirnetX şirketi arasında 8 yıldır süren patent davasında bugün mahkeme son sözü söyledi. Apple'ın, VirnetX'e ait patentleri ihlal ettiğini belirten mahkeme 500 milyon dolarlık ceza verdi.

Apple'ın 8 yıllık patent davası sonuçlandı: 500 milyon dolar ceza ödeyecek Tam Boyutta Gör
 

Patent davası denilince akla ilk olarak Apple ile Samsung arasındaki davalar gelse de Apple, VirnetX şirketi ile çok daha eskiye dayanan bir patent mücadelesi veriyor. 2010 yılında VirnetX, Apple'ın; iMessage, FaceTime ve VPN on Demand uygulamalarında kendilerine ait dört patenti ihlal ettiğini belirterek Apple'a dava açmıştı. Teksas'ta bir federal mahkeme tarafından görülen davada mahkeme 8 yıllık dava sürecini sonlandıracak kararını açıkladı. Apple'ın patentleri ihlal ettiğini kabul eden mahkeme VirnetX'in zararının karşılanması için 502 milyon dolarlık cezaya hükmetti.


Patent trolü şirket, parayı alamayabilir 

Bu kararın ardından VirnetX'in hisse değeri yüzde 44'lük bir artış gösterirken Apple'ın hisselerinde herhangi bir değişim meydana gelmedi. Tabi mahkemenin verdiği karar 8 yıllık dava sürecini sonlandırıyor ve daha önce temyize taşınan dava ile ilgili olarak kesin hüküm niteliği taşıyor ancak VirnetX, 502 milyon doları alamayabilir zira ''patent trolü'' olarak değerlendirilen şirketin faaliyetleri ABD'li yetkili makamların dikkatini çekmiş durumda.


Halka açık bir şirket olarak faaliyet gösteren VirnetX, Sermaye Piyasası Kurulu'na başvururken şirketin gelir kaynaklarını ilginç bir şekilde özetlemiş. Şirketin ifadesine göre ''fikri mülkiyet portföyü'' şirketin iş modelinin temelini oluşturuyor. Yani şirketin en önemli ve belki de tek gelir kaynağı açtığı patent davaları. Bu durumu doğru bulmayan Washington Eyaleti Federal Temyiz Mahkemesi, şirketin daha önce açtığı patent davalarını inceleme altına aldı. Bu inceleme nasıl sonuçlanır henüz kestirmek zor ama özellikle ABD'de patent trollüğü yapan şirketlerin çoğalmasının önüne geçebilecek bir karar alınabilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim