Yurt dışından telefon almak! Evet özellikle son bir kaç yılda cep telefonları üzerinden alınan vergilerin arttırılması ile imkanı olan tüketicilerin bir çoğu telefonlarını yurt dışından almaya yöneldi.
İmkan diyorum çünkü cep telefonlarını kargo ile getirtmek yasak olduğu için ya kendiniz yurt dışına gidip telefon alıp geleceksiniz ya da yurt dışına giden birinden rica edeceksiniz o getirecek.
Olay bununla da kalmıyor tabi. Getirdiğiniz veya arkadaşınıza getirttiğiniz telefonu Türkiye sınırları içinde kullanabilmek için son 4 ay içinde yurt dışına gidip gelmiş, son 3 yıl içinde de herhangi bir telefon kaydı yapılmamış bir pasaport bulup IMEI kaydı yaptırmanız gerekiyor.
Telefonu siz gidip getirdiyseniz kendi pasaportunuza kaydettirebilirsiniz fakat bir başkasından telefon getirmesini rica edenler için durum biraz daha karışık.
İlginizi Çekebilir

Bugüne kadar arkadaşından telefon getirmesini isteyenler, telefonu aldıktan sonra uygun bir pasaport arayışına çıkıyor ve telefonu bir başkasının çoğu zaman da hiç tanımadıkları birinin pasaportuna kayıt ettiriyorlardı.
Yeni karar ile artık böyle bir şey mümkün değil. Artık bir telefon kimin pasaportuna kayıtlı ise o pasaportun sahibi üzerine olan telefon hattında kullanılabilecek.
Bu düzenleme, arkadaşından rica edip yurt dışından telefon getirenleri tamamen engellerken kendi için telefon alanların da kullanım süresi sonunda bu telefonu satma isteklerini baltalıyor. Zira telefonu sattığınız kişi eğer kendi pasaportuna IMEI işletmezse o telefonu kullanamıyor.
15 Mayıs 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 1111 numaralı kararın 4. maddesine göre yurt dışından getirilen telefonların IMEI kaydı süreci "yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılmak şartıyla..." diye eklenen bir notla sınırlandırılıyor.
Bundan sonra aman dikkat edin yurt dışından telefon alırım bir başkası üzerine kayıt ettirir kullanırım diyerek boşa masraf etmeyin, aldığınız telefonu satarken bile zorlanacaksınız.
Bu önemli detayı fark ederek bizleri uyaran forum üyelerimizden Av. Adem Güdük'e teşekkür ederiz.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/05/20190515.pdf?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:



donanimhabercom
Instagram
Takip Et
Evcil hayvanların yerini almaya aday yapay zekaya sahip tüylü robot

BalkanGöçmeniBirBey
7 saat önce
taş devrinde mi jetgilllerdemi hatırlamıyorum ama evcil hayvanlarının yerini alan robotlar vardı sanırım
ben yurda girişten sonra pasaportun 180 gün hakkı var sanıyordum kayıt hakkı kullanmak için ancak 120 günmüş ve zaman geçmiş.. şimdi birşey yapma şansım var mı acaba? başka pasaportla da olmuyor hat sahibiyle aynı olmak zorunda olduğundan.
Bu şirket hattı problemini çözmenin bir yolu var mı acaba?
Dubai'den iphone 12 pro max getirttim, şirket numaranıza şirket yöneticisi sizin tc kimlik ve adınız soyadınızı operatöre bildiriyor.
eDevlet üzerinde kaydettikten sonra numara tanımla ekranında 24 saat sonra görüyorsunuz.
Ben de hemen çıktı o ayrı.
2020 için 1800TL
2021 için 2000TL olacakmış.
Aralık ayı içinde kaydettirmenizi öneririm. Aralık ayında kaydederseniz 1 yıl avantajınız olmuş oluyor.
Gerekçe imei kayıt zorunluluğu ile iletişim özgürlüğünün kısıtlanması, engellenmesi ve gizliliğinin ihlal edilmesi.
İşin içinde maliye ve cep telefonu ithalatçıları olunca pek kimse uğraşmıyor ama AYM hiçbirinin gözünün yaşına bakmaz.
1. Yol
1-Yurtdışından telefon getirin.
2-Telefonu kendi pasaportunuza kaydedin.
3- Ödediğiniz harç için 60 gün içinde vergi mahkemesinde iptal davası açın.
2. Yol
1- Kayıtsız, ancak kapanmamış, bir telefon temin edin.
2-Telefona kendi sim kartınızı takıp şebekeye bağlanın.
3- 120 gün sonra telefon iletişime kapatılınca 60 gün içinde Ankara İdare mahkemesinde BTK aleyhine iptal davası açın.
(İki dava için ortak adım)
4-Dava sırasında anayasaya aykırılık iddiasında bulunun. Mahkemeye bu durumu kanıtlarıyla birlikte sunabilirseniz, mahkeme talebinizi kabul edip konuyu AYM'ye taşıyacaktır.
Yürürlükte olan bir kanunu, olağan iptal davası süreleri geçtikten sonra anayasa mahkemesine taşımanın yegane yolu bir dava esnasında anayasaya aykırılık iddiasında bulunmaktır. Olmaz demeyin. AYM kararlarına baktığınızda, çok sayıda bu şekilde açılmış iptal davaları olduğunu görebilirsiniz.
Ancak AYM'nin mevcut üye yapısı ile iptal kararı çıkmasını beklemeyin. Kararların çok büyük çoğunluğu ret ile sonuçlanıyor. O çatır çatır iptal kararı veren AYM tarihte kaldı.
BTK, her türlü önlemini almış.
İyi başardıkları tek konu bu zaten
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
69355 kez okundu.
326 kişi, toplam 459 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
akıllı telefon, mesut çevik ve