Anlık Bildirim

DARPA'dan ''hacklenemeyen bilgisayar'' projesine destek

ABD ordusu için yeni teknolojiler geliştiren DARPA, hacklenemeyen bilgisayar geliştirmeyi amaçlayan Michigan Üniversitesi'ne 3.6 milyon dolarlık destek verecek

DARPA'dan ''hacklenemeyen bilgisayar'' projesine destek Tam Boyutta Gör
 

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2017 yılında oldukça güçlü ve geniş kapsamlı siber saldırılar internet dünyasını etkilemeyi başardı. Özellikle mayıs ve haziran aylarında gerçekleşen WannaCry ve Petya saldırıları sadece bireysel internet kullanıcılarını değil devlet kurumlarını ve dev şirketleri de etkileyerek küresel ekonomiye de ciddi darbe vurdu. Tabi tüm bu saldırıların ardından mevcut sistemlerin daha güvenli hale getirilmesi için küresel çalışmalar başlatıldı. ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak görev yürüten ve ABD ordusu için yeni teknolojiler geliştiren DARPA da güvenli bilgisayar geliştirilmesi için elini cebine attı.


3.6 Milyon Dolarlık Destek 

Bu yılın başlarında üst düzey güvenliğe sahip bilgisayar geliştirilmesi için yatırım programı başlatan DARPA, bu program kapsamında çeşitli kurumlara 50 milyon dolarlık yatırım yapacağını duyurmuştu. Bu yatırım programından destek alan son kurum ise Morpheus isimli ''hackelenemeyen bilgisayar'' geliştiren Michigan Üniversitesi oldu. Verilerin hızlı ve rastgele bir şekilde taşınmasını ve sonrasında ise yok edilmesini hedefleyen böylece bütün verilerin güven altında tutulmasını sağlayan Morpheus projesi için DARPA, 3.6 milyon dolarlık destek verdi.


Michigan Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörü ve aynı zamanda Morpheus projesinin de başındaki isim olan Todd Austin'in açıklamalarına göre Michigan Üniversitesi'ndeki araştırmacılar bilgisayarı, hackerlar için sürekli hareket halinde olan bir bulmacaya dönüştürecek. Bu şekilde geliştirilen bilgisayarın adeta bir rubik küpüne döneceğini belirten Austin, hackerların herhangi bir veriyi hedeflediklerinde verinin sabit kalmayacağını ve böylece sistemin hacklenemeyeceğini vurguluyor.


Çözülemeyen Bulmaca 

Standart bilgisayarlarda verilerin yerinin değişmediğini belirten Austin, ''Bu nedenle saldırganlar hatanın veya verilerin nerede olduğunu bulduklarında oyun sona eriyor.'' diyerek mevcut sistemlerin güvenlik eksiklerine dikkat çekti. Hackerların hedefledikleri verilere ulaştıklarını düşündükleri anda verinin yer değiştireceğini ve hackerın kendisini tekrar bulmacanın başında bulacağını ifade eden Todd Austin, Morpheus projesi hakkında daha fazla detay vermese de geliştirilmekte olan bilgisayarın gelecekteki güvenlik sorunlarına da çözüm oluşturabileceğine inanıyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim