Anlık Bildirim

Formula E, elektrikli araç bataryalarında gelişmeler sağlayacak

Otomobil dünyasında pek çok yenilik ilk olarak yarışlardaki denemeler sonrası hayatımıza girmiş durumda. Şimdi de Formula E'deki yenilikler elektrikli araçları etkilemeye başladı.
"Yarış nesli geliştirir" sözü motorsporlarının en çok saygı duyan sözlerinden biridir. Şu ana kadar günümüz yol araçlarına gelen pek çok yenilik ilk olarak yarışlarda denenmiştir. Hatta bunlara örnek olarak elektronik yakıt enjeksiyonu, disk frenler ve üstten eksantrik mili gibi yenilikleri söyleyebiliriz.
Günümüzde bu durumun bir örneği de Formula E ile gerçekleşiyor. Şehir sokaklarındaki pistlerde gerçekleşen Formula E'de açık tekerlekli bataryadan güç alan elektrikli yarış araçları yarışıyor. Williams Formula One oluşumunun bir parçası olan Williams Advanced Engineering tarafından tedarik edilen bütün yarış araçlarının bataryaları 28 kWh kapasiteye sahip. İlk iki Formula E sezonundan alınan dersler Williams mühendislerine yol otomobilleri için daha iyi bir elektrikli araç bataryasının nasıl hazırlanacağını öğretmiş.
Ortalama 50 dakika süren yarışlarda sıradan bir otomobilde günlük oluşana oranla oldukça yüksek sıcaklıklar ortaya çıkıyor. Bozuk şehir yolları ve sert yarış süspansiyonlarının birleşimi de normal seviyedeki binek otomobillerinden daha yüksek bir titreşim oluşumu anlamına geliyor. Bu endişeleri gidermek için, Williams Advanced Engineering, sıradan bir EV pilini daha sağlam ve güvenilir hale getirecek pek çok değişikliğe gitmiş.
Değişiklikleri üç alanda yoğunlaştıran firma, ilk olarak soğutma sistemini iyileştirmek için sökme takma işlemini kolaylaştırmak ve sağlamlığı arttırmak adına soğutma borularının hücrelere bağlantısı gibi noktalarda iyileştirmeler yapmış. İkinci değişikliği busbarlar üzerinde yapan firma onların bağlantı noktalarını yüksek titreşime dayanıklı olacak şekilde geliştirmiş durumda. Son geliştirme batarya hücrelerinin titreşimden korunması ve yalıtımı alanında yapılırken, yapılan pek çok değişiklik sonrası bataryalar takımlar için daha güvenli hale gelirken, bataryadan daha fazla güç alınmasının da yolu açılmış.
Günümüz elektrikli araçlarında batarya ağırlığı en büyük sorunlardan birini oluştururken, Williams Advanced Engineering teknik direktörü Paul McNamara, Formula E sayesinde iyi bir menzile sahip daha hafif bataryaların geliştirileceğini ön görüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim