Anlık Bildirim

HDD fiyatlarındaki düşüş sona erebilir

Yeni teknolojiler geliştirmek bir noktada maliyetlerin artmasına sebep olabiliyor. Bugüne kadar maliyetleri sürekli düşen HDD ürünleri, bundan sonra hiç ucuzlamayabilir.

Günümüzde hız ve performans bakımından SSD ürünlerinin açık ara farkı bulunuyor ancak fiyat açısından halen HDD ürünleri revaçta. Bununla birlikte GB başına maliyet konusunda HDD ürünlerinin artık bir sona geldiği düşünülüyor.

 

Backblaze tarafından yapılan analizlere göre HDD ürünleri için GB başına maliyet düşüşü önceki yıllara göre çok yavaşlamış durumda. Bu nedenle depolama maliyetleri hesap edilirken sürücü fiyatları artık geri planda kalacak.

 

Gözle görülür yavaşlama

 

2009-2011 yılları arasında GB başına maliyetin 0.11$’dan 0.05$’a düştüğü belirtiliyor. En yüksek düşüş bu dönemde olmuş ve yüzde 45 olarak gerçekleşmiş. 2015-2017 yılları arasında ise 0.04$’dan 0.03’e gerilemiş. Düşüş yüzde 26 ya da sadece 0.01$ olmuş.

 

Popülaritesi artan SSD sektörü karşısında HDD ürünleri de özellikle kurumsal tarafta yeni teknolojiler geliştirerek hakimiyetini korumaya çalıştı. Bunun maliyetlere etki ettiği görülüyor. En büyük etki ise yüksek kapasiteli belleklerde yaşanıyor.

 

Bugüne kadar yüksek kapasiteli bir HDD ürünü, düşük kapasiteli HDD ürününden GB başına maliyet açısından daha avantajlı olurdu. Örneğin 1TB kapasiteli HDD bellekte GB başı maliyet 0.050$ iken, 4TB kapasiteli bellekte maliyet 0.025$ yani yarı seviyede.

 

Bununla birlikte 6TB ve 8TB kapasitelerin sektöre girişi ile bu gelenek de değişmiş oldu. Şu anda 6TB kapasiteli belleklerde maliyet 0.040$ iken 8TB kapasiteli belleklerde ise 0.038$ civarında.

 

Uzmanlar uzun bir süre HDD maliyetlerinin artık düşmeyeceğini düşünüyor. 2020 yılı sonrasında yıllık olarak 44 trilyon GB veri üretileceği tahminleri düşünüldüğünde depolama maliyetleri daha fazla öne çıkacak. SSD sektörü 2020 yılından sonra maliyetleri HDD seviyesine indirmeyi planlıyor. Bu bakımdan HDD ürünleri biraz zorlanabilir.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4658 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
hdd, ssd ve Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim