Anlık Bildirim
Önümüzdeki Pazar günü 26.doğum gününü kutlayacak olan Hubble Uzay Teleskobu ilerleyen yaşına rağmen bizleri etkilemeye devam ediyor. Hubble astronomlarının dün (21 Nisan) yayımladıkları fotoğrafta bir yıldızın etrafını çevreleyen baloncuk görünümlü bir bulutsu görülüyor.

Bubble Nebula (Kabarcık Bulutsusu) ismiyle bilinen NGC 7635 ilk kez 1787 yılında William Herschel tarafından keşfedilmişti. Tıpkı bir sabun baloncuğu gibi görünen nebula için Hubble yetkilileri,"Bubble Nebula olarak bilinen bu obje aslında içerisindeki parlak yıldız tarafından ışıklandırılan bir gaz ve toz bulutu." ifadelerini kullanıyorlar.

Dünya'dan 7.100 ışık yılı uzaklıkta bulunan nebulanın kalbindeki dev yıldız Güneş'ten yaklaşık 20 kat daha fazla kütleye sahip. SAO 20575 isimli bu yıldız inanılmaz boyutlarının yanı sıra Güneş'in 400.000 katı daha fazla enerji de yayabiliyor. SAO 20575 bu özellikleri nedeniyle aynı zamanda çok büyük bir yıldızlararası rüzgar kaynağı.

Bubble Nebula da yıldızlararası basıncın inanılmaz yüksek olması nedeniyle sürekli büyümeye devam ediyor. Saatte 100.000 kilometre hızla genişlemesini sürdüren nebulanın şu anda yaklaşık 5-8 ışık yılı çapında olduğu tahmin ediliyor. Bir başka deyişle nebula 50-80 trilyon kilometre genişliğinde.

Hubble bu inanılmaz objenin fotoğrafını yakalamak için bünyesindeki Wide Field Camera 3'ü (Geniş Alan Kamerası 3) kullanmış. Aslen dört farklı görselin bir araya getirilmesiyle oluşturulan fotoğraf Hubble'ın doğum günü haftasında yayımlanması sebebiyle ayrıca bir anlam daha kazandı. Fotoğrafın tam boyutları için buraya tıklayabilirsiniz. NASA'nın Bubble Nebula ile ilgili yayımladığı video içinse alttaki pencereye göz atabilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim