Anlık Bildirim

Japonya’da i-mode telefonlar rafa kalkıyor

Dünyada belirli bir bölge haricinde i-mode adı verilen internet gezinti teknolojisini duyan olmamıştır. Bir dönem Japonya’da fırtınalar estiren i-mode artık emekliliğini bekliyor.

Mobil internet dediğimiz zaman geçmişten günümüze pek çok teknolojinin geçiş sürecine şahit olduk. Wap, Edge, GPRS, 3G, 4G gibi pek çok kavram hayatımızda bir şekilde yer buldu. Dünyada kısıtlı bir bölgede ise i-mode adında popüler bir teknoloji kullanıldı.

i-mode Nedir?

i-mode kavramı ilk olarak Japonya’da 1999 yılında ortaya atıldı. Wap teknolojisine benzer bir şekilde ancak daha zengin içerikler i-mode ile mümkün olmuştu. NTT DoCoMo operatörü ve Fujitsu, i-mode teknolojisi barındıran ilk akıllı telefonları piyasaya sürdüler ve kısa zamanda teknoloji popüler oldu.

i-mode teknolojisi, içerik sağlayıcıların uyumlu hale getirdikleri portallara bağlanarak farklı hizmetleri kullanmayı sağlıyordu. Mail, bilet satın alma, mini oyunlar, canlı skorlar gibi pek çok hizmet bu teknolojinin içerisinde yer almıştı.

Zamanla Japonya’da diğer operatörler de teknolojiyi benimsedi ve bir çılgınlık başladı. Toplam kullanıcı sayısı 80 milyona yükseldi. Japonya’da cep telefonu konseptinin bu sayede çok hızlı benimsendiği düşünülüyor.

Sadece Japonya değil Avrupa’nın farklı operatörleri bu hizmeti lisanslayarak kendi ülkelerinde sundular. Toplamda 12 000 resmi site, 100 000 adet de amatör site i-mode kullanıcılarına hizmet vermeye başladı. Docomo, i-mode için 400 sunucunda oluşan ve geniş bir alana yayılan bir veri merkezi de kullanıma soktu. Elbette hizmet Avrupa’da, Japonya’daki kadar tutulmadı.

Sonrası

Elbette eski altyapılara bağlı kalan teknolojilerin çöküşü de kaçınılmaz oldu. Tam tarayıcı deneyimi, 3G ve 4G servislerin yaygınlaşması gibi faktörler i-mode hizmetine olan ilgiyi azalttı. Pek çok ülkede i-mode tamamen kalkarken, Japonya’da özellikle yaşlı nüfus i-mode kullanmaya devam etti. Şu anda yaklaşık 17 milyon kişinin i-mode uyumlu telefonlar kullandığı ifade ediliyor.

DoCoMo’nun artık projeye kaynak ayırmak istememesi ve eski telefonların bileşenlerinin piyasaya bulunamaması nedeniyle bir tanesi hariç i-mode telefon satışının durdurulması kararlaştırıldı. Operatör, farklı tarifelerle bu telefonları müşterilerine sunuyordu.

Uzmanlar önümüzdeki dönemde kademeli olarak i-mode kullanımının düşeceğini tahmin ediyor. Elbette Japonya’da yaşlı nüfus kalabalık olduğu için teknolojinin kaybolması uzun yıllara yayılabilir. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim