Anlık Bildirim

'Kaos Tanrısı', 2029 yılında Dünya'nın yakınlarından geçecek

340 metre genişliğindeki Apofis asteroiti, 2029 yılında Dünya'nın 31 bin kilometre kadar yakınından geçecek. NASA, göktaşının çıplak gözle rahatlıkla görülebileceğini söylüyor.
Dünya'ya yakın bir yörüngede bulunan Apofis isimli asteroit, yakında Yeryüzü'nün yakınlarından geçecek. Bugün konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan NASA, dev asteroitin 13 Nisan 2029'da Dünya yüzeyine 31 bin kilometre kadar yaklaşacağını açıkladı. Uzay ajansı bu durumun bir tehlikeden çok, şanslı bir gün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

MIT'de görev yapan gezegen bilimcisi Richard Binzel,"Astronomlar olarak gerçekten de müthiş heyecanlıyız. Böyle bir astronomi olayı ancak bin yılda bir gerçekleşebilir. Bu kadar büyük bir objenin Dünya'ya 31 bin kilometre kadar yaklaşması bizler için çok büyük bir fırsat anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Apofis-Dünya arasındaki uzaklık yakın geçiş sırasında aşağıdaki gibi olacak. Mavi noktalar yörüngedeki uyduları, Mor çizgi ise Uluslararası Uzay İstasyonu'nu gösteriyor.


2004 yılında keşfedilen dev asteroit, ismini Mısır mitolojisinde kaos ve kötülük tanrısı olarak bilinen Apofis'ten alıyor. Göktaşı yaklaşık 340 metrelik bir genişliğe sahip. Dünya'ya 30 bin kilometre gibi yakın konumlardan geçen asteroitler genellikle 5-10 metre genişliğinde çok küçük boyutlara sahip oluyor. Bu nedenle Apofis'in 2029 yılındaki geçişi astronomi dünyası için çok önemli olacak.

Bilim insanları, yakın geçiş sırasında Yeryüzü'ndeki tam 2 milyar insanın çıplak gözle Apofis'i net bir şekilde görebileceğini söylüyor. Boyutları ve Dünya'ya olan yakınlığı nedeniyle Apofis, geçiş sırasında çok parlak bir görüntüye sahip olacak.

NASA'lı bilim insanı Marina Brozovic,"Apofis'in 2029 yılındaki yakın geçişi bilimsel anlamda bizler için büyük bir fırsat olacak. Göktaşını hem optik hem de radar teleskoplarımızla gözlemleyeceğiz. Apofis'in yüzeyini detaylı bir şekilde inceleme imkanımızın olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Apofis keşfedildiği ilk zamanlarda bilim insanları tarafından potansiyel tehlike taşıyan bir göktaşı olarak değerlendiriliyordu. O dönem yapılan hesaplamalar sonrasında Apofis'in 2029 yılında Dünya'ya çarpma olasılığının %2,7 olduğu açıklanmıştı. Bu oran ciddi bir tehlike anlamına geliyor. Ancak bilim insanları ilerleyen araştırmalarda böyle bir olasılığın olmadığını ve Apofis'in sadece yakın bir geçiş yapacağını belirledi.

Apofis'in 2029 yakın geçişini gösteren animasyon:

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8035 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uzay araştırmaları, nasa ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim