Anlık Bildirim

Mobil uygulama reklamcılığı, gizlilik ilkelerini ihlal ediyor olabilir


Mobil platformların en önemli sacayağı olarak kabul edilmeye başlanan mobil uygulamalar, 1.5 milyon sınırına dayanmış durumda. Ücretli ücretsiz olarak ayrılan uygulamalar içerisinde en popüler olanları şüphesiz ücretsiz olarak sunulanlar. Ücretsiz uygulamalar maliyetlerini ise bünyelerinde barındırdıkları reklam ağları ile karşılıyor. Batarya savurganlığı nedeniyle gündeme gelen uygulama içi reklamlar, bu kez güvenlik nedeniyle gündemde.

Mobil güvenlik firması Lookout tarafından yayınlanan bir rapora göre bazı uygulama içi reklam sağlayan firmalar, isim, mail adresi ve telefon numarası gibi kişisel bilgilere erişebiliyor. Hatta agresif bir yöntem izleyen bu şirketler, sık kullanılanları değiştirme veya uygulamanın içeriği dışında reklam gösterimi gibi formüller kullanıyor.

Analizler ücretsiz uygulamaların yüzde 5'inin bu agresif reklam ağlarını kullandığını gösteriyor. Bu uygulamaların indirme sayısı ise 80 milyon civarında. Agresif reklam politikası uygun görülmeyen bir sistem ve tüm mobil ekosistemine de zarar veriyor.

Agresif reklam ağlarının Play mağazasında en çok görüldüğü uygulamalar yüzde 17 ile kişiselleştirme kategorisinde yer alıyor. Yüzde 8'i eğlence, yüzde 7'si de oyun kategorisinde. 

Lookout bu konuda reklamverenlere yardımcı olmak için Mobile App Advertising Guidelines adında bir rehber hazırlamış. Devamlı güncellenen rehberde gizlilik ve kullanıcı tecrübesi gibi konular açıklığa kavuşturulurken, adware yazılımlarının da tehlikelerinden bahsediliyor.

Lookout ayrıca kullanıcılar için Ad Network Detector adlı bir uygulamayı da Play mağazasında indirmeye sunmuş. Uygulama ile reklam ağlarının ne tür reklamlar yayınlayabileceği veya hangilerinin kimlik hırsızlığı yapabileceği gibi konular aydınlatılıyor.


https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lookout.addetector
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim