Anlık Bildirim

Nokia, Xpress tarayıcısının gizli bilgileri topladığı iddialarına cevap verdi


Nokia'nın veriyi yüzde 90 oranında sıkıştırarak daha hızlı internet gezintisi imkanı veren ve Asha serisi başta olmak üzere Lumia gibi diğer serilerinde de kullandığı Xpress tarayıcısı, bir süre önce bilgi hırsızlığı iddialarına maruz kalmıştı.

Xpress tarayıcısı, daha hızlı internette gezinti için HTTPS üzerinde güvenli bir şekilde aktarılan site isteklerini çözerek, gönderilen verileri sonraki gezintilerin daha hızlı olması adına inceliyor. Bu inceleme kısmı ise bulut altyapılarında gerçekleşiyor ve cihaza yük bindirmeden çok hızlı bir biçimde neticeleniyor. Bu, Opera Mini gibi düşük boyutlu ve hızlı veri trafiğini yöneten tarayıcılarda rastlanan bir durum. Ancak onların aksine Nokia, kullandığı yöntemle ilgili bir açıklama yapmamıştı. 

Konu ise Hintli bir güvenlik araştırmacısı Gaurang Pandya'nın, Asha S40 serisi cihazında tüm trafiğin Nokia sunucularına yönlendirildiğini fark etmesiyle ortaya çıkmıştı. 

Pandya, Nokia'nın HTTPS trafiğini çözerek kullanıcıların banka bilgileri, sosyal ağ hesapları gibi hassas bilgilere erişim sağladığını ve hackerlar tarafından da kullanılan bir veri manipülasyon yolu olan Ortadaki Adam - MITM yöntemiyle kendi sunucularına aktardığını belirtiyor. Doğası itibariyle son derece önemli olan konu ile ilgili Nokia da bir açıklama yaptı.

Firma, HTTPS üzerinden giden trafiğin tarayıcı tarafından çözüldüğünü kabul ederken, bunun geçici ancak güvenli bir yöntem içerisinde yapıldığını ve ne kullanıcının ziyaret ettiği internet sitesi içeriklerinin ne de siteye girdikleri bilginin proxy sunucuları tarafından depolanmadığını açıkladı.

Firma ayrıca, özel bilgilere erişimi engellemek için organizasyonel ve teknik anlamda kalıcı tedbirler uyguladıklarını ve hassas bilgilere erişim sağladıkları yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını da sözlerine ekledi.

Nokia'nın Xpress tarayıcısını kullanan kişilerin şimdilik firmanın açıklamalarına güvenmesi gerekiyor. Aksi takdirde alternatif internet tarayıcılarına yönlenmesi gerekecek. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim