Anlık Bildirim

Nvidia: Oyun konsoluna özel donanım dönemi bitti

Tüketici Elektroniği Fuarı'nda, Project Shield adını verdiği Android işletim sistemli el konsolunu tanıtan Nvidia, konsollarla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Wii U'da zaten olmayan, Xbox 720'de olması beklenmeyen ve PlayStation 4 için de adı geçmeyen Nvidia, oyun konsollarıyla ilgili olarak yeni bir strateji benimsemiş gibi görünüyor.
Nvidia tepe yöneticisi Jen-Hsun Huang, Japon PCWatch'a yaptığı açıklamalarda, konsola özel donanım devrinin bittiğini söyledi. Şu an satılmakta olan tüm konsollarda, o konsol için geliştirilemiş özel CPU ve GPU çözümlerine yer verilirken, milyonlarca dolar harcanarak yapılan tamamiyle özel donanım geliştirme çalışmalarının artık mantıklı olmadığını dile getiren Nvidia, tüm çalışmaların ortak bir mimari üzerinde şekillenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.
Jen-Hsun Huang röportajında, "Artık PlayStation 2 gibi bir oyun konsolu yapamazsınız. PS2 çıktığı dönemde en güçlü bilgisayardan 100 kat daha fazla performans sunuyordu. Merak ediyorum, GeForce GTX 680'den 100 kat daha hızlı bir çözüm mümkün mü ? Eğer mümkünse Nvidia bunu yapacak." dedi. Bilindiği üzere Sony, IBM ve Toshiba tarafından geliştirilen özelleştirilmiş Cell işlemci mimarisinin geliştirme çalışmalarına da son verilmişti.
Yaşanan tüm bu gelişmeler gösteriyor ki oyun konsolları zaman içerisinde daha fazla PC benzeri donanıma sahip olacak ki bu noktada Mİcrosoft'un birinci nesil Xbox'ta (Coppermine tabanlı 733MHz hızında Pentium III işlemci, özelleştirilmiş Windows XP ve Nvidia NV2A GPU) takip ettiği strateji akıllara gelmiyor değil zira orjinal model, büyük oranda PC donanımına sahipti. Henüz resmi olarak doğrulanmamakla birlilte, Xbox 720'nin AMD Fusion'dan türetilen bir  işlemciye ve Radeon HD 7000 mimarisine sahip bir GPU tasarımına sahip olacağı öne sürülüyor.
Benzer donanım özellikleri PlayStation 4 için de söz konusu. Wii U'nun donanımı kısmen daha farklı zira güç olarak rakipleriyle mücadele edebilecek düzeyden geride olacak. Oyun konsollarının ortak işlem mimarisi üzerinde şekillenesi gerektiğini dile getiren Jen-Hsun Huang'ın haksız olduğu söylenemz zira PS Vita'nıun sahip olduğu ARM tabanlı mimari, akıllı telefon ve tabletlerde kullanılan çözümlerin bir örneği. Ayrıca Project Shield el konsolunun sahip olduğu Tegra 4, çok sayıda akıllı telefon ve tablet bilgisayar güç verecek.
Bilgisayarlar için geliştirilen CPU ve GPU'ların oldukça yüksek performans verdiği günümüzde, konsollara özel yeni mimari tasarımlara ihtiyaç duyulduğu da söylenemz. Kaldı ki popüler pek çok yapımın bir şekilde el cihazlarına geliyor olması ve çip üreticilerinin konsol seviyesinde grafik kalitesini el konsolları ve taşınabilir cihazlara getirme amaçları, konsol üreticilerini ortak mimari üzerinde daha hızlı ve kolay oyun geliştirme eğilimine sevk ediyor. Hatırlanacağı üzere Cell mimarisi kağıt üzerinde çok yüksek performans vaad ediyordu ancak uygulama geliştiricilerin karmaşık mimariyi çözüm oyun hazırlaması çok uzun zaman alıyordu. Görünüşe bakılırsa yolda olan yeni nesil konsollar, modern PC donanımlarından oldukça fazla oranda faydalanacaklar. Bu noktada Nvidia da herhangi bir konsola oyun yapan tüm geliştiriciler ile yakın ilişki içerisinde olacağını ve bunu koruyacağını söylüyor. 
Editörün Notu: Bu haber akıllara AMD'nin 2011 yılındaki açıklamalarını getiriyor;
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5265 kez okundu.
39 kişi, toplam 43 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, PlayStation ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim