Anlık Bildirim

OMTAS Füzesi, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi

Roketsan tarafından geliştirilen orta menzilli tanksavar füzesi OMTAS, kabul testlerinin tamamlanmasının ardından TSK envanterine girerek kullanıma hazır hale geldi. İşte detaylar:

OMTAS Füzesi, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi Tam Boyutta Gör

Roketsan tarafından yerli olanaklarla geliştirilen ve uzunca bir süredir testleri hem Roketsan hem de Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen OMTAS sonunda göreve hazır hale geldi. 200 metre ile 4 kilometre arasında bir menzilden hedeflerini yüksek isabet oranı ile vurabilen OMTAS, çeşitli kara platformlarında kullanılabilecek.

UMTAS ile çok benzer niteliklerde olan OMTAS’ı farklı kılan en önemli detay ise atıldıktan sonra hedef güncellemesi yapabiliyor olması. Ayrıca reaktif zırhlara karşı da etkili oluşu ile fark yaratıyor. Suriye’de terör gruplarının da kullandığı güdümlü anti tank sistemlerinin gelişmiş bir versiyonu olan OMTAS, fırlatma tüpü dahil sadece 35kg ağırlığında oluşu ile piyade birliklerinin zırhlı unsurlara karşı gücünü artırıyor.

Dünyadaki Rakipleri Neler? İhracat Potansiyeli Var mı?

Gece ve gündüz arayıcı başlıkları ile kötü hava şartlarından etkilenmeden kullanılabilen OMTAS, özellikle Körfez ülkelerinin envanterinde tutmayı tercih ettiği niteliklerde bir çözüm. Bu nedenle ihracat şansı epey yüksek olarak görülüyor. Füzenin muadili ya da rakibi olarak gösterebileceğimiz çözümlerden bir tanesi Javelin. Omtas’tan farklı olarak maksimum menzili 2km olan Javelin, at-unut tipinde bir ürün. Yani hedef güncelleme yapamıyor. Buna karşın zırhlı birliklere karşı çok etkili ancak taşıyıcı bir araç üzerine de entegre edilemiyor.

OMTAS Füzesi, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi
 

Bir diğer seçenek ise İsrail yapımı Tamuz. 25 kilometreden bir insanı bile vurabilecek hassasiyette olarak gösterilen Tamuz, İsrail’in Lübnan ve Gazze’deki operasyonlarında da sıkça kullandığı bir bir silah ve taşıyıcı araç üzerine entegre edilebiliyor. Tamuz kadar etkili olmasa da Körfez ülkelerinin özellikle tercih ettiği, zırhlı taşıyıcılar üzerine entegre edilebilen türevi bir silah satın alma şansı yok. Bu nedenle de ihracat izni çıkması durumunda OMTAS’ın ciddi bir ihracat potansiyeli yaratacağı tahmin ediliyor.

Şimdilik TSK envanterine sınırlı sayıda giren OMTAS, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın kullanımına verilecek. Bir yıl içinde de seri üretim sözleşmesinin yapılması ve üretimin hızlandırılması planlanıyor. Roketsan’ın ilk etapta 6 bin adet OMTAS üretimi yapmayı planladığı daha önceki söylemlerde ortaya çıkmıştı.

Aşağıdan OMTAS’la ilgili hazırladığımız bir videoyu izleyebilirsiniz. 


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11474 kez okundu.
20 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, roketsan ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim