Anlık Bildirim

Robotlara dokunma duyusu katan elektronik deri, insan teninden daha hassas

Profesör Zeynep Çelik Butler liderliğindeki ekip tarafından geliştirilen "elektronik cilt", algılama işinde oldukça hassas. Ayrıca robotlara ve protez kollara etkileyici bir dokunma deneyimi sunuyor.
Robotlara veya protez bacaklara insan benzeri dokunma deneyimi sunan, "esnek elektronik kaplamaları" daha önce görmüştük. Fakat şimdi, Teksas Üniversitesi'ndeki bilim insanları, dokunmaya insan teninden daha duyarlı bir cilt geliştirdiklerini söylüyor.
Elektrik mühendisliği bölümünden Profesör Zeynep Çelik-Butler liderliğindeki ekip tarafından geliştirilen "akıllı cilt", 0.2 mikron kalınlığında (insan kılları yaklaşık 40-50 mikron çapındadır). Üstelik, çinko oksit içeren nano çubuklardan yapılmış milyonlarca ufak algılayıcıya sahip. Bu algılayıcıların her biri, enerji açısından kendisine yetiyor. Yani ek bir voltaja ihtiyaç duyulmuyor.

Esnek ve su geçirmez 

Üretilen elektronik cilt, tamamen esnek ve su geçirmez. Çünkü elastik bir poliamit ile kaplanmış. Nano-çubuk algılayıcılar sayesinde, uygulanan en ufak basınç dahi tespit edilebiliyor. Elektronik cilt, dokunulan yüzeydeki sıcaklık farklılığına karşı son derece duyarlı. Robotik kollara ya da protez kolların el ve parmaklarına da uyarlanabilir. Hatta bu deriyle kaplanan bir robot, sizi sadece dokunarak tanıyabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim