Anlık Bildirim
 
AMD’nin Intel’in Core i9 ailesinin karşısına konumlandırdığı Ryzen Threadripper işlemcileri donanım meraklıları tarafından merakla beklenedursun, tecrübeli hız aşırtmacı Der8auer takma adlı Roman Hartung 16 çekirdekli bir modele delid uygulaması yapmış bile.

Daha önce de Intel’in X299 yonga setini taşıyan anakartlardaki aşırı ısınma sorununu gündeme getirmesiyle bilinen hız aşırtma ustası bu kez AMD’nin yaklaşan Ryzen Threadripper işlemcisine uyguladığı delid işlemiyle teknoloji dünyasının çokça konuşulan konularından birisi olmayı başardı. Yapılan işleme gelecek olursak, belki çoğumuz 2 adet küme ile karşılaşmayı bekliyorduk ancak yongada 4 birim bulunmakta.

Çekirdek açma günlerine geri mi dönüyoruz?

Haliyle AMD’nin 7 serisi çipsetleri zamanını hatırlayanların aklına hemen benzer bir çekirdek açma senaryosu gelmiştir. Görünüm itibariyle firmanın sunucu sınıfı EPYC işlemcilerine benzeyen yongada düşünüldüğü gibi 32 çekirdek bulunuyor olabilir mi?

Konu ile ilgili yöneltilen soruya yarı iletken üreticisinin cevabı ise yongada yer alan 2 kümenin tamamıyla atıl vaziyette olduğu oldu. Yine de biz donanım tutkunlarının aklı elbette o iki kullanılmayan kümede kalmış bulunmakta. Belki ileride bir yazılım vasıtasıyla 32 çekirdekli işlemci elde edilebilir. Tabi bunlar sadece birer tahminden ibaret.
AMD’nin çözümünde neden 4 adet birime yer verdiği ise şu an tam olarak bilinmiyor ancak ileride Zen 2 veyahut da Zen 3 ile 32 çekirdekli bir çözümün karşımıza çıkabileceği yönünde tahminler mevcut. Bu şekilde AMD şimdiden yonga boyutunu belirlemek istemiş olabilir. Diğer bir görüşe göre ise soğutucunun yongalara zarar vermemesi açısından 4 adet kümeye yer verilmiş olabilir ve bu sayede basınç dengelenmek istenmiş olabilir.
Ryzen Threadripper işlemcisine delid işlemi uygulandı Tam Boyutta Gör

Ek olarak işleme dair dikkat çekici bir detayı paylaşalım. AMD görünüşe göre yonganın ısı dağıtıcısında işlemcinin temas ettiği yüzeylerde altın kullanmış. Intel'in çözümlerinde de ısı dağıtıcısının bileşenleri içerisinde altın bulunuyor ancak AMD'nin yongasında bu maddeye biraz daha fazla yer verilmişe benziyor.

2 derecelik düşüş

Hatırlayacağınız üzere yine aynı kişi tarafından bir Ryzen 7 işlemcisi delid yapılmış ve yalnızca 2 derecelik azalma yakalanmıştı. Intel tarafında ise aynı işlem sonucunda yaklaşık 20 derecelik düşüş yaşanmakta. Zira firma Ivy Bridge işlemcileri ile birlikte lehim yöntemini bırakıp yeni bir termal madde uygulamasına başlamıştı ki AMD halen ısı dağıtıcısı ile yonga arasında lehime yer veriyor.
Intel’in ısı dağıtıcısı ile işlemci arasında kullanıcılar tarafından eleştiri yağmuruna tutulan ve iyi bir ısı transferi sağlamayan bu termal çözümü düşünüldüğünde AMD’nin Ryzen işlemcileri üzerinde ne denli güzel bir çalışma ortaya koyduğu bir kez daha ortaya çıkmış oluyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim