Anlık Bildirim

Samsung yılın üçüncü çeyreğinde 4.7 milyar dolar kar açıkladı

Akıllı telefon pazarının lideri Samsung, büyük yatırımlar yaptığı Galaxy Note 7 modelinden ağır yara aldı. Mali tablolarda bu etki açık bir şekilde görülebiliyor.

Yılın ilk yarısını yükselişle kapatan ve ikinci yarısına da Galaxy Note 7 amiral gemi modeli ile birlikte iyi bir başlangıç yapan Samsung, ne yazık ki devamını getiremedi. Patlayan Galaxy Note 7 modelleri ile başlayan kriz giderek derinleşiyor.

Tablolarda Çöküş Var

Firmanın üçüncü çeyrek tablolarına göre toplam gelir 42.1 milyar dolar oldu. Yıl bazında yüzde 5 civarında kayıp yaşayan firmanın faaliyet karı ise 4.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yaz aylarında yapılan tahminlerde 7 milyar dolarlık bir kar öngörülüyordu. Yaşanan facia sonrasında yaklaşık 2.3 milyar doların buhar olduğu anlaşılıyor. Yıl bazında ise yüzde 30 civarında bir düşüş söz konusu.

Çöküşün kaynağı olan mobil bölümde ise durum daha da vahim. Geçen çeyrekte 3.5 milyar dolar, geçen yıl aynı dönemde ise 1.8 milyar dolar faaliyet karı elde eden bölüm, son çeyrekte sadece 70-80 milyon dolar çıkarabildi. Aradaki fark ise patlayan Galaxy Note 7 tarafından yutuldu.

Faaliyet karını ayakta tutan ise Cihaz Çözümleri bölümü oldu. Bölüm içerisinde yer alan ekran üretimi son yılların en büyük performansını gösterdi ve 800 milyon dolar civarında faaliyet karı getirdi. Yarı iletken üretimi de yine son yılların en iyi performanslarından birini sergiledi ve 3 milyar dolar civarında faaliyet karı elde etti. Yani Galaxy Note 7 başarılı bir şekilde devam etseydi firma son yılların en iyi performansını sergilemiş olacaktı.

Finansal kriz bu çeyrekle sınırlı kalmayacak. Yılın son çeyreği için mobil tarafta yine 2 milyar dolar civarında bir kayıp beklentisi mevcut. 2017 yılının ilk çeyreğinde de 1 milyar dolar civarında bir kayıp yaşanması bekleniyor. Bunlar elbette beklentiler. Galaxy Note 7 modelinin enkazı tamamen kaldırıldıktan sonra dolaylı ve doğrudan net zarar belli olacak. Firma da bunun üzerinde ısrarla duruyor. Muhtemelen Galaxy S8 ile birlikte normalleşme süreci de başlayacak.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3467 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, galaxy note 7 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim