Anlık Bildirim

Samsung'un karı bu yıl da düşüşte

Son dönemde faaliyet karı konusunda sıkıntılar yaşayan Samsung, bir süre daha bu şeklide devam edecek gibi görünüyor. Firmanın bu yıl ki kar beklentileri de düştü.

Akıllı telefon pazarının yıllardır tartışmasız lideri konumunda olan Samsung, son dönemde gerileme süreci içerisine girdi. Satış rakamları olarak büyük kayıplar yaşamasa da, marjlarda olarak düşüş yaşaması faaliyet karını doğrudan etkiliyor. Firma bu yıl için de karlarda düşüş bekliyor. 

Geçmiş yıllarda Samsung en büyük gelirlerini amiral gemi satışlarından elde ediyordu. Örneğin Galaxy S2 ve Galaxy S3 modelleri toplamda 100 milyon satış barajını geçerken, firmanın kar marjına da tavan yaptırmıştı. Özellikle Galaxy S4 ile birlikte başlayan sendeleme süreci Galaxy S5 ve Galaxy S6 döneminde hızlandı. Amiral gemi modellerinde satışlar düşünce kar marjı bundan olumsuz etkilendi.

Tüketicilerin fiyat-performans çizgisinde başarılı olan modellere yönelmesi Samsung'un da strateji değiştirmesine yol açtı. Amiral gemi modellerinin ülkeye göre birden fazla versiyonu yerine en fazla iki veya üç versiyon geliştirildi. Alt ve orta seviyeye hitap edecek Galaxy J, Galaxy A, Galaxy E gibi seriler piyasaya sürüldü. Yeni stratejiler ile akıllı telefon satışlarında düşüşün önüne geçildi ancak bu kez de kar marjında azalma yaşandı. 

Geçen yıl faaliyet karında düşüş yaşayan Samsung, bu yıl da düşüş beklentisi içerisinde. Galaxy S6 serisi firmanın beklediği satışları yapamadı. Ayrıca Galaxy S7 serisinde de büyük rakamlar beklenmiyor zira rekabet gittikçe zorlaşmaya başladı. Bu bakımdan firma amiral gemi düzeyinde üretimi biraz kısma yoluna gidecek. İlginin yoğun olduğu alt seviye serilere ise daha fazla yatırım yapılması planlanıyor. Diğer taraftan LCD ve yarı iletken bölümlerinde de bu yıl talebin düşmesi bekleniyor. 

Günün en ilginç haberi ise bir analiz uzmanından geldi. Ben Bajarin, 5 yıl içerisinde Samsung'un akıllı telefon pazarından çekileceğine inanıyor. Yılda 300-350 milyon arasında akıllı telefon satışı yaptığı düşünüldüğünde iddia biraz gerçek dışı kalıyor ancak kar cephesine bakıldığında işin rengi değişiyor. Zira pazarda faaliyet karının yüzde 94'ü Apple tarafından toplanıyor. Samsung ise yaklaşık yüzde 6 oranına hakim. Diğer üreticiler genelde zarar ettiği veya kar edemediği için yüzde sıfıra yakın bir oran içerisinde toplanıyor. Samsung'un geçen yıl son çeyreğine ait mali raporları Cuma günü açıklanacak. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3289 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
samsung profit drop, Mobil Teknolojiler ve Samsung
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim