Samsung’un uzun süredir gündemde olan ve Exynos 9 serisi altında toplanacak yeni amiral gemi yonga seti bugün resmen tanıtıldı. Her şey beklendiği gibi gelişirken sadece isim konusunda farklı bir gelişme olduğu.
Bir süredir yeni yonga setinin Exynos 9810 olarak isimlendirileceği iddia ediliyordu. Beklenen olmadı ve daha önceki Exynos 8895 iddiasının gerçekleştiğini gördük. Samsung’un ilk 10nm sürecindeki yonga seti Exynos 8895 ismini alacak.
Exynos Yolculuğu
Standart ARM çekirdek tasarımlarını kullanarak başladığı Exynos yolculuğunda önemli yatırımlar yapan ve kendisini geliştiren Samsung, bugün çekirdek özelleştirmesi konusunda uzmanlaştı. Snapdragon ve Apple A serisi yonga setlerindeki gibi Samsung da kendi özelleştirilmiş 64-bitlik ARM çekirdeklerini kullanıyor. Yonga seti yanında arayüz yazılımı da kendisine ait olduğu için uyum ve optimizasyon en üst seviyede oluyor.
İlk kez geçen yıl özelleştirilmiş çekirdekler kullanmaya başlayan Samsung, bu yıl ise ikinci sürüme geçiş yapıyor. Mongoose 2 olarak isimlendirilen özelleştirilmiş 4 adet 64-bitlik çekirdek, önceki nesle nazaran daha hızlı ve daha az enerji tüketiyor. Bunun yanında enerji verimliliğine odaklı 4 adet de Cortex-A53 çekirdeği yer alıyor.
10nm Süreci
Exynos 8895 yonga seti, firmanın 10nm sürecine geçişini temsil ediyor. Uzun süredir yapılan çalışmalar nihayet sona erdi ve 10nm sürecinde hacimli üretim başladı. Bilindiği üzere döküm konusunda da Samsung uzman. Gerçi halen yeterli verimliliğin yakalanamadığı dillendirilse de yaz aylarına doğru bu da ortadan kalkacaktır.
İlginizi Çekebilir
10nm üretim süreci ile birlikte Exynos 8895 yonga seti 14nm versiyona göre yüzde 27 daha iyi performans gösteriyor ve yüzde 40 daha az enerji tüketiyor. Yani şimdiye kadar ki en güçlü Exynos yonga seti ile karşı karşıyayız.
Ayrıca Bkz. "Exynos 9 yonga seti şekilleniyor"Yonga setinin bileşenleri arasında Samsung imzalı gelişmiş bağlantı teknolojileri kullanılıyor. Ayrıca heterojen sistem mimarisi - HSA ile çeşitli yükler esnasında CPU veya GPU duruma göre devreye girerek birbirlerinin yükünü azaltıyor. Ayrıca yapay zeka ve derin öğrenme konularında da yonga seti yeterince güçlü.
Grafik Birimi
Exynos 8895 grafik tarafında ARM’ın en yeni ve en iyi modeli Mali G71’i kullanıyor. Gelen bilgilere göre Mali-G71 grafik birimi 550MHz saat hızında çalışıyor. Beklendiği gibi 20 çekirdekli bir yapıya sahip. Samsung saat frekanslarını düşürürken çekirdek sayısını arttırmış. Böylece enerji verimliliğinin korunması amaçlanmış.
Çok formatlı kodek ile 4K UHD sanal gerçeklik içeriklerinde ve oyunlarda gecikmeyi en aza indiren grafik birimi, 3D performansında da artış sağlıyor. Genelde Mali ailesinin Adreno ailesinden geride kaldığını görürdük ancak bu yıl ikisinin kafa kafaya gideceği beklentisi hakim.
Diğer Özellikler
Exynos 8895 bunun yanında Cat. 16 LTE modem ile 1Gbps indirme hızlarına ulaşabiliyor. Tek kamerada 28MP’ye kadar çözünürlük desteği veya 28MP+16MP çift kamera desteği mevcut. Iris taraması ve parmak izi okuyucudan elde edilen veriler yardımcı bir işlemci tarafından değerlendiriliyor.
Yine nesneleri tanımak ve analiz ederek video kaydını geliştirmek, panoramik görüntü işlemeyi güçlendirmek ve görsel zekayı geliştirmek için de özel bir görüntü işleme birimi entegre edilmiş. Depolama konusundaki en son standartlara da destek sunuluyor.
Ayrıca Bkz. "Çift kameralı ve 6GB RAM’li Honor V9 duyuruldu"Exynos 8895 yonga seti elbette ilk olarak Galaxy S8 serisinde kullanılacak. Bu bakımdan Nisan ayına kadar beklememiz gerekiyor. Aynı dönemde Snapdragon 835 yonga seti de piyasada olacak.
https://news.samsung.com/global/samsung-launches-premium-exynos-9-series-processor-built-on-the-worlds-first-10nm-finfet-process-technology?CID=AFL-hq-mul-0813-11000279 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Kısacası ekran çözünürlüğü artıp pil tüketimi artıyor eyvallah ama geri kalan bütün konularda enerji tasarrufu söz konusu. Şunu adam gibi bir yazılımla bir türlü kullanıcıya sunamıyorlar. Diğer firmalarda aynı şekilde. Apple baktığımızda pil boyutu ile sunduğu süreler bence başarılı. Android tarafında firmaların bu konuda ilerleme katetmeleri şart.
Note serisi rakamlari geriden geliyor diye insanlarda sanki eski modelmis algisi yaratiliyor olayini 5 sene sonra cozduler ve note 7 - s7 diye model cikardilar ki dogru olani yaptilar.. A serisi telefonlarda ayni 2016 - 2017 diye isimlendirdiler yine dogru olani yaptilar.
Simdide sacma sapan islemci rakamlari ile kafa karistiriyor. Cok iyi takipci olmadikca hangi islemci nedir ne seridir anlamak mumkun degil.
Cok mu zor koy sunun ismini atiyorum E1 islemci diye.. her sene de e2 e3 e4 neyse artik ilerle git.
Yemin ederim ellerinde bildiğiniz gercekten drone gibi ucabilen telefon olsun. Uzaya falan gonderilebilen cinsten. Buna oyle bir lansman yaparlarki kimse almaz kotuymus falan derler. Pazarlama sifir ya
Islemci guzel 20 cekirdek G71 baya iyi saat frekansi biraz soru isareti bakalim nasil olacak
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
4022 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
samsung, samsung exynos 9 ve