Anlık Bildirim

Türkiye'nin damga vurduğu "İsmini Mars'a Gönder" projesinde son gün

NASA'nın "İsmini Mars'a Gönder" projesine katılmak istiyorsanız bugün artık son şansınız.
NASA'nın önümüzdeki yıl Mars'a göndermeyi planladığı yeni gözlem aracı, milyonlarca insanın ismini Kızıl Gezegen'in yüzeyine indirecek. Uzay ajansının bu yılın başlarında duyurusunu yaptığı "İsmini Mars'a Gönder" kampanyasına hala katılmadıysanız bugün artık son fırsatınız. Buradan formu doldurup isminizi kaydettirebilirsiniz.

Kayıtlara Türkiye damgası


İsmini Mars'a Gönder projesi özellikle de ülkemizden çok büyük ilgi gördü. NASA'nın yayınladığı verilere göre Türkiye, açık ara farkla en çok kayıt yaptıran ülke konumunda bulunuyor. Tam 2,5 milyon kişi ülkemizden ismini kaydettirmiş. Türkiye'nin ardından ise 1,6 milyon kişiyle Hindistan geliyor. Hindistan'ın 1,3 milyarlık bir nüfusa sahip olduğunu düşünürsek Türkiye olarak gerçekten de ilginç bir işe imza attığımızı söyleyebiliriz sanırım.



Milyonlarca isim bozuk para büyüklüğünde bir mikroçipe yazılacak


NASA, isimleri Mars'a göndermek için elektron ışını ile işleme teknolojisinden faydalanıyor. Araştırmacıların ifadelerine göre isimler, 75 nanometre genişliğindeki metinler halinde bir bozuk para büyüklüğündeki silikon çiplerin üzerine yazılacak. NASA, bir milyondan fazla ismin bir mikroçipe sığdırılabileceğini söylüyor. Mikroçipler cam bir koruma altında Mars'a fırlatılacak.

NASA daha önce benzer bir projeyi InSight görevinde de gerçekleştirmişti. Yaklaşık 2 milyon kişinin ismi InSight uzay aracıyla birlikte Kasım 2018'de Kızıl Gezegen'in yüzeyine iniş yaptı. İsmini gönderenler arasında ayrıca Türkiye'den de on binlerce katılımcı vardı.

Haziran 2020'de fırlatılacak olan Mars 2020 gözlem aracı, yaklaşık altı aylık uzay macerasının ardından Şubat 2021'de Kızıl Gezegen yüzeyine iniş yapacak. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4683 kez okundu.
13 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nasa, uzay araştırmaları ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim