Anlık Bildirim

Uzayın yeni yıldızı Hindistan tam 104 farklı uyduyu tek bir roketle fırlattı

Uzay araştırmalarına ayırdığı bütçeyi her geçen yıl artırmaya devam eden Hindistan'da başarıların da ardı arkası kesilmiyor. Tam 104 uyduyu tek bir roketle fırlatan ülke tarihi bir ilke imza attı.
Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu ISRO, sadece tek bir roketle tam 104 farklı uyduyu yörüngeye taşıyarak uzay araştırmaları tarihinde büyük bir ilke imza attı. Aralarında ABD, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre ve Hollanda'nın da bulunduğu birçok farklı ülkeye ait olan uydular ISRO'nun Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) isimli roketiyle Hindistan'ın Sriharikota adasından bu sabah saatlerinde fırlatıldı.

Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden kalkışa geçen 320 tonluk PSLV roketi, tam 1388 kilogramlık kargoyu alçak Dünya yörüngesine taşırken kargonun en ağır yolcusu yine Hindistan'ın Cartosat-2 serisinden 714 kilogram ağırlığındaki Yeryüzü gözlem uydusuydu. Dünyanın yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekebileceği belirtilen uydunun Hindistan'ın özellikle bölgesel rakiplerinden Pakistan ve Çin'e karşı kullanılacağı düşünülüyor.

Rekor Rusya'ya aitti

Hindistan'ın bugün itibariyle büyük bir dünya rekoruna imza attığı PSLV-C37 isimli görevden önce aynı rekorun sahibi uzayın köklü ismi Rusya'ydı. 2014 yılında tek bir roketle 37 farklı uyduyu yörüngeye fırlatmayı başaran Rusya yaklaşık 3 yıl boyunca liderlik koltuğunda bulunuyordu. Uzay araştırmalarının bir diğer önemli ismi NASA ise tek bir uçuşta en fazla 29 uydu taşıyabilmiş.

Uzay araştırmalarının yeni yıldızı: Hindistan

Uzay araştırmalarındaki rakipleri NASA, ESA ve Roscosmos'a nazaran daha düşük bütçelerle çalışmalarını sürdüren Hindistan kısa sürede yakaladığı başarılarla şimdiden birçok uzman tarafından uzay araştırmalarının yeni yıldızı olarak görülmeye başlandı. Uzay pazarının yeni oyuncusu olarak değelendirilen ISRO, önceki başarılarının yanı sıra gelecek dönemler için hazırladığı projelerle de dikkat çekiyor.

2013 yılında sadece 73 milyon dolarık maliyetle Mars'ın yörüngesine bir uzay aracı yerleştirmeyi başaran Hindistan, hatırlayacağınız üzere geliştirdiği ilk uzay mekiğinin testini de geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleştirmişti. Devletin uzay araştırmalarına ayırdığı bütçeyi artırmasıyla beraber her geçen gün çalışmalarına hız vermeye devam eden ISRO şu sıralardaysa gözünü Mars ve Venüs'e dikmiş durumda. Uzay ajansı önce Mars'a bir gözlem aracı indirmek ve ardından Venüs'e de bir uzay görevi düzenlemenin planlarını yapıyor.
  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11083 kez okundu.
31 kişi, toplam 36 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nasa, Roscosmos ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim