Anlık Bildirim

Yapay zekalı Drone insan kontrolündeki rakibine yarışı kılpayı kaybetti

Yapay zekâ sistemleri yavaş yavaş insanlar kadar çevresini iyi analiz etmeye başlıyor. NASA bünyesindeki denemelerde yapay zekâ Drone usta pilotu kılpayı kaçırdı.

İnsan yerine yapay zekanın kontrolü ele aldığı araçlar üzerinde çalışmalar devam ediyor ve önemli aşamalar kaydedilmiş durumda. Sürücüsüz arabalar, kamyonlar, otobüsler artık trafiğe çıkmak için gün sayıyor. Drone tarafında da önemli gelişmeler var.

Yapay zekâ Drone’lar

Google’ın finansal destek sağladığı ve NASA Jet Motor Laboratuvarı tarafından geliştirilen yapay zekâ kontrollü Drone modeli, yapılan yarışta usta bir pilotun yönettiği rakibinden çok az geride parkuru tamamlamayı başardı.

NASA’nın bir merkezinde gerçekleştirilen yarışta yapay zekâ Drone’un rakibi usta pilot Ken Loo oldu. Loo ve yapay zekâ, oluşturulan pistte çok kereler tur atarak en iyi zamanlamaya ulaşmaya çalıştı. Yapay zekâ, kameralar ile pisti tarayarak her seferinde hızını biraz daha arttırdı ve ortalama 13.9 saniye ile tamamladı. Loo ise 11.1 saniyeye ulaştı.

Loo her turda yeni teknikler deneyerek hızını arttırmaya çalıştı. Tecrübesini de işin içine katarak birinciliği kaptırmadı. Bununla birlikte usta pilot yapay zekaya karşı en önemli eksikliğini de açıklamaktan çekinmedi: Yorgunluk.

Sürekli agresif bir şekilde yolunu bulmaya çalışan Loo eğer turların biraz daha devam etmesi halinde yorgun düşeceğini ve motivasyonunu kaybedebileceğini açıkladı. Diğer taraftan robot Drone, bataryanın sağladığı şarj süresince herhangi bir yavaşlama olmadan çok akıcı olarak algoritmalarını kullanmaya devam etti.

Yapay zekanın çok az bir farkla birinciliği kaçırması laboratuvar ekibini oldukça sevindirmiş durumda. Modeli daha da geliştirmek için çalışmalar devam ediyor. Gelecekte yapay zeka kontrollü Drone modellerinin büyük yarışlarda boy gösterebileceği tahmin ediliyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim