TeraMed, Akdeniz bölgesindeki ülkeler arasında "adil enerji geçişi" sağlamayı amaçlayan bir girişim olarak öne çıkıyor. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 29. Taraflar Konferansı (COP29) çerçevesinde tanıtılan girişim, güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların hızla devreye alınmasını teşvik ediyor. İtalyan ECCO düşünce kuruluşunun Akdeniz ve Küresel Strateji Direktörü Giulia Giordano, "Bu, COP28'de ortaya konulan 2030'a kadar küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 3 katına çıkarılması hedefinin, ilk bölgesel uygulaması olduğunu söyleyebiliriz. Bu aşağıdan yukarıya bir girişim." diye konuştu.
Akdeniz’de 1 TW temiz enerji
Söz konusu hedefin, yaklaşık 700 milyar dolarlık yatırım potansiyelinin bulunduğu tahmin edilirken, güneş ve rüzgar endüstrilerinde tek başına yaklaşık 3 milyon yeni iş imkanı oluşturacağı hesaplanıyor.
Giordano’ya göre Türkiye’nin de yer aldığı rapora göre bölgenin toplam potansiyeli 4,5 TW olarak hesaplanıyor. Bu açıdan, 1 TW iddialı ama gerçekleştirilebilir bir hedef.
Türkiye için büyük fırsat
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) Direktörü Bengisu Özenç, Türkiye’nin Akdeniz bölgesindeki en büyük ekonomilerden biri olarak, temiz enerji ekipmanı üretiminde lider konumda olduğuna dikkat çekti. Özenç, "Bu nedenle yenilenebilir enerji hedefleri konusunda bölgede ortaya konulan iddialı hedefler, Türkiye'nin bu alandaki sanayi altyapısını Akdeniz bölgesinde ticari bir fırsata dönüştürebilecek önemli bir potansiyel içeriyor." ifadelerini kullandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2030’a kadar güneş ve rüzgar enerjisindeki kurulu kapasiteyi dört katına çıkarma hedefi de bu çabaları ulusal düzeyde destekliyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: