Yüksek kaliteli güneş paneli denildiğinde akla ilk gelen Alman markalardan AE Solar, Kayseri'ye dev bir fabrika açıyor. Nisan 2021'de açılacak fabrika yıl sonunda 1 GW kapasiteye ulaşacak.
2000'li yılların başında enerji dönüşüm politikası ile devrim yapmak için yola çıkan Almanya, milyonlarca güneş panelinin kar altında kalmasıyla yeniden kömür ve doğal gaza dönüyor.
Bilim insanları triiyodür ( MAPbI3 ) öncülü olan metilamonyuma kilogram başına %0,1 oranında kapsaisin ekledi. Çalışmalar sonucunda verimliliğin %19.1 ila 21.88 oranında arttığı tespit edildi.
Perovskite adlı maddenin güneş pillerinde kullanılması aslında yeni bir fikir değil, bu madde 10 yıldan beri güneş pillerinde kullanılıyor ve verim artırılmaya çalışılıyor.
2050 yılı karbon nötr hedeflerini oldukça ciddiye alan İngiltere, şimdi de gözünü uzaya dikti. Ülke, uzaya gönderilecek uydular aracılığıyla güneş enerjisi elde etme yöntemlerini araştırıyor.
Perovskit’ten esinlenilmiş malzemeler adı verilen maddelerle iç ortam ışığından verimliliği yüksek enerji üretilebileceği tespit edildi. İleride, akıllı cihazların pil ihtiyacı ortadan kalkabilir.
1.6 milyon insanın yaşadığı Güney Avustralya eyaleti 11 Ekim günü, kısa bir süreliğine de olsa elektrik ihtiyacının tümünü güneş enerjisinden elde etti. Gelişme, klasmanında dünya rekoru getirdi.
ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’nda (NREL) görevli bilim insanları ısındığında renk değiştiren ve elektrik üretmeye başlayan akıllı pencere geliştirdi.
Uluslararası Enerji Ajansı, 2020 yılı Dünyada Enerjiye Genel Bakış raporunu yayınladı. Buna göre yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji, 10 yıl içinde %80 seviyelerine çıkacak.
Volkswagen'e ait dünyanın önde gelen kamyon üreticilerinden biri olan Scania, yakıt tasarrufu için güneş panelleri ile kaplı hibrit kamyon modelini test ediyor.
Türk bilim insanları, atom altı nanoparçacık olan ve daha önce 2-10 nmboyutlarında üretilebilen altın kuantum noktayı 1 nm boyutunda üreterek güneş pili verimliliğini %28'e kadar artırmayı başardı.
Konya'ya inşa edilen ve tamamlandığında dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar güneş enerjisi santralinde elektrik üretimi başladı. Tesis uzaydan görünebilecek büyüklüğe sahip.
Alternatif enerjiye olan ilgiyi artırmak üzere gerçekleştirilen bir etkinlikte İsviçreli bir paraşütçü, güneş enerjisiyle çalışan bir uçaktan atlayan ilk insan oldu.
2020 yılının ilk yarısında rüzgâr ve güneş enerjisinden elde edilen elektrik, toplam üretilen enerjinin %10’luk dilimini karşılayarak yen bir rekor kırdı. Ancak ulaşılan değerler, yeterli değil.
Perakende sektörünün önemli oyuncularından BİM, depo çatılarına kurduğu güneş panelleriyle depolarının elektrik ihtiyacını karşılamaya başladı. Uygulamanın ilk örneği Batman'da hayata geçirildi.
Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulacak ve Türkiye’nin en büyüğü olacak 1000MW kapasiteli Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nde paneller, temmuz ayında yerleştirilmeye başlanacak.
Güneş takibi yapan çift taraflı güneş panellerinin verimliliği ve maliyeti konusunda araştırma yapan bilim insanları, bu tür panellerin %35 oranında daha verimli olduğunu tespit etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in Twitter üzerinde yaptığı açıklamaya göre 24 Mayıs günü,Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 90'ı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde edildi.